Madonna låter
yngre än nånsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Madonnas nya skiva "MDNA" innehåller både tuggummisöt pop och hård dansmusik.

Inför arbetet med sin nya skiva annonserade Madonna efter de galnaste, sjukaste, "most badass" producenterna på sin Facebooksida. Det låter som något Robyn skulle skriva på sin Twitter. Och det unga tilltalet säger ganska mycket om hur "MDNA" faktiskt låter.

Det var förstås länge sedan  Madonna  själv  satte trenderna. Men efter  30 år som en av världens mest inflytelserika artister har hon makten att omge sig av dem.

Och det är så det ska vara. En Madonnaskiva ska fungera som en historiebok. Den ska berätta om vad som hände året den släpptes. Den ska spegla hur listtoppen lät, vilka producenter som var heta, vilka musikvideotekniker som var innovativa, vilken frisyr alla ville ha - och vilken artist alla egentligen lyssnade på.

Resultatet av jobbannonsen på sociala medier blev några få oväntade samarbeten, som Mika. Och desto fler fullt logiska, som Robyns svenska parhäst Klas Åhlund (kul!). Men att Madonna plockat in "Ray of light"-producenten Orbit på nästan hälften av spåren är kanske mest talande.

Albumet, som kom 1998, var senaste gången Madonna gjorde någonting som verkligen var revolutionerande och förändrade popmusiken. Delvis var det den skivan som banade väg för de popartister med tydliga electro/house-influenser som Madonna nu själv sneglar på.

"MDNA" innehåller i stora delar samma blandning av tuggummisöt pop och vibrerande och hård dansmusik som Robyn erövrat världen med de senaste åren. Hennes fascination för M.I.A. (som kom med förslaget till albumtiteln) är också genomgående. Utan att för den sakens skull någonsin få lyssnaren att tveka på vem som är avsändaren.

Madonna skitar inte ned naglarna genom att leta underground -  artister i subkulturmyllan. Hon  verkar inte längre undersöka hur framtidens pop kommer  att  låta.   Men hon låter ändå yngre än på länge. Kanske någonsin.

Och "MDNA" är ett komplett samlingsverk över dansmusikens definitiva inträde på topplistorna under tiotalets början.

ALBUM


Madonna
"MDNA"
Genre: Danspop.
Vem: Mainstreampopens drottning. Madonna är 54 år och gav ut sitt första album 1983.
Vad: "MDNA" är Madonnas tolfte studioalbum. 4 juli spelar hon på Ullevi.
Släpps: 26 mars.
Om du gillar "MDNA" lyssna på: Britney Spears "Femme fatale", Robyn "Body Talk", Tove Styrke "Tove Styrke".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.