Madonna. Foto: Colourpress
Madonna. Foto: Colourpress

Lyssna gratis på musik - helt lagligt

Publicerad
Uppdaterad
Här är de hetaste musikspelarna för din dator.
SPOTIFY (spotify.com)

Svenska nykomlingen gör succé. En grymt enkel och elegant spelare med stort bibliotek, bra ljud och imponerande laddningstider. Det är gratis att lyssna så länge 1) du fått en inbjudan och 2) står ut med reklam var sjätte låt. Ett betalalternativ finns.


ITUNES (apple.se/itunes)

Snygg, enkel och omfattande. Itunes får en del (välförtjänt) kritik men är ändå den bästa musikspelaren. Kvalitetsprogrammet spelar hårddiskens musikfiler och streamar radio - men bara 30 sekunder av de låtar du inte köpt i den stora butiken.


Last.fm (last.fm)

Utbudet har sina svackor, men det är en kul spelare som dessutom synkar med konkurrenten itunes. Spelaren för statistik, kommer med pigga lyssningstips och har en nördig funktion där man kan göra "blandband" och tipsa kompisar. Helt gratis.


My Space Music (myspace.com)

Ljudkvaliteten suger stundtals och utbudet är kort och koncist, söker du exempelvis på Depeche Mode på itunes får du 150 låtträffar - mot 5 på My Space. Mycket på gång dock. Exempelvis smygpremiär på hela Beyonces nya cd nästa vecka.


Deezer (deezer.com)

En smula krånglig med en del trista luckor (exempelvis saknas Glasvegas i utbudet). Men även Deezer är på g. Rymmer redan en "Smart radio"-funktion som, när den spetsats till, kan bli oumbärlig. Har, precis som My Space, en del video.


Musicovery (musicovery.com)

Idén är unik här - klicka för de musikgenrer du är intresserad av och fortsätt med att markera ditt humör i en slags känslomatrix. Du får en liten men fiffig spellista tillbaka. Som uppdateras efter hand. Lite snävt, men ganska gulligt.


Sveriges Radio (sr.se)

Reklamfri musikradio utspridd på ett gäng olika kanaler; Atlas (world pop), Svea (svenskt), Rockster (rock), Street (hiphop/r'n'b) osv. Ingen sökfunktion, men sämst är att infofönstret oftast visar en annan låt och artist än den som spelas.


Ilike (ilike.com)

Spretig, rätt ful och med några buggar. Men Ilike erbjuder samtidigt gratis mp3, integrerad You Tube och smyglyssningar. Bästa funktionen är "Radio station". Skriv in en favoritartist, och du får en hel spellista med liknande musik i retur.


Grooveshark
(grooveshark.com)

Kvalitetskontrollen av de låtar som finns tillgängliga är ojämn. Seg streaming av spåren också. Utbudet är dock helt ok, främst när det gäller amerikansk musik. Man kan dela med sig av spellistor, men inte ladda ner något.


IMEEM (imeem.com)

Ful och småkrånglig. Men ett bra utbud - framför allt av listpop, med betoning på r'n'b. Känner av var du befinner dig och rekommenderar musik baserat på den infon. Skumt. Många extrafunktioner, men få som känns färdiga.


Seeqpod (seeqpod.com)

En seg webspelare som dock rymmer många låtar (och en del videor). Är klart bäst i test när det gäller listor. Vet du inte vad du är sugen på? Klicka på listan över "LA punk" eller "Tidernas 100 bästa elgitarrlåtar" eller nåt annat tokroligt.


Songza (songza.com)

Som ett mp3-google, fast utan någon som helst finess. Sök på en artist, och de videor/låtar som spelas upp är hämtade från You Tube, imeem eller någon annan leverantör. Det är förvisso enkelt och gratis, men ändå bara en onödig omväg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag