Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Ekdahl: "Jag älskar att bli manisk"

"När jag bestämmer mig för något går jag in i det väldigt starkt", berättar Lisa Ekdahl, som nu är tillbaka med nytt album. Foto: Joel Nilsson
Lisa Ekdahl är tillbaka med nytt album. Processen har tagit två år. När Lisa gör något blir hon manisk och går in i det till fullo.
- Jag blir manisk på olika saker olika perioder, berättar Lisa.

FAKTA

NAMN: Lisa Ekdahl.
ÅLDER: 37 år.
FAMILJ: Två syskon, mamma som är utbildad förskollärare, pappa som är forskare, matematiker och kärnfysiker.
CIVILSTÅND: Singel med sonen Milton, 14, vars pappa är musikern Bill Öhrström, 66.
AKTUELL MED: Nya albumet "Give Me That Slow Knowing Smile" som under franskt skivkontrakt kommer att lanseras i hela 14 länder. Till sommaren väntar en europaturné.

LISA OM...


...SIG SJÄLV "Jag skrattar mer än jag tror. Jag ser mig själv som en allvarlig person som skrattar mycket, ha, ha. Jag är levnadsglad, det är jag. Intresserad av människor och av att resa."
...BEUNDRARBREVEN "Jag får mycket brev från fans som berättar vad min musik betyder för dem. Många använder mina låtar på begravningar och bröllop och en del säger att jag har räddat deras liv. Sedan får jag lite knäppisbrev också men inte många."
... DRÖMMAR SOM LITEN "Jag ville bli fotbollsspelare till en början. Men sedan 16 års ålder har jag velat bli musiker. Om jag inte skulle vara artist? Då skulle jag nog vara blomsterförsäljare i ett europeiskt land. För att det verkar så lätt, ha, ha"
...SITT UMGÄNGE "Jag umgås med mina vänner väldigt spontant och informellt. Hos mig får de ta något i kylen själv att äta, så gillar jag det bäst. Jag umgås mest med musiker, dansare och konstnärer."
...SIN SPECIELLA RÖST "Folk känner igen min röst överallt, till och med när jag ringer nummerupplysningen frågar de om det är Lisa, ha, ha." ...SIN SON "Milton är musikintresserad men måste få gå sin egen väg. Men han följer ofta med på mina turnéer, han tycker det är naturligt."
...GÄSTER PÅ SKIVAN "Min kompis Ane Brun bara kom förbi och så slutade det med att vi sjöng en duett. Jag har flera kompisar som deltar, jag gillar att vara spontan. Bland annat Teitur, Vanna Rosenberg och Keren Ann"

Lisa Ekdahls nya album "Give Me That Slow Knowing Smile" är hennes första på engelska på nio år och ska lanseras i 14 länder.
- Vi har spelat in den i två års tid. Det har varit en jättelång process. Och det är första gången jag skrivit på engelska.
Inspelningen har skett i hennes relativt nybyggda studio hemma i etagevåningen på Södermalm.
- Där samlar jag på gammal utrustning, älskar gamla instrument och mikrofoner för att de ger ett gammalt ljud. Det är lite som en hobby.

Somnar i studion

Att ha studion hemma är både praktiskt och billigare än att hyra.
- Jag kan hålla på tills jag somnar vilket har hänt flera gånger. Tiden är obegränsad och det är så lyxigt.
Lisa berättar hur hon älskar att gå in i saker väldigt intensivt.
- Jag blir manisk på något sätt. Om jag hittar en författare som jag gillar läser jag alla dennes böcker. Jag älskar att bli manisk, det är skönt.
Som när hon blev klar med nya albumet. Sen ville hon inte sluta.
- Jag gör olika saker olika perioder. När jag bestämmer mig för något går jag in i det väldigt starkt.

Personligt upplevda

Lisa skriver både text och musik själv. Men att släppa en skiva är också förenat med viss ångest.
- Texterna är alla personligt upplevda av mig eller någon i min närhet. Därför känner jag mig också väldigt exponerad, blottad. Det är dubbla känslor. För jag vill ju också att alla ska lyssna på texterna.
Till skillnad mot många andra artister gillar Lisa att vara på resande fot och turnera.
- Det är alltid spännande att få komma till nya platser. Vi ska bland annat till Hongkong i höst och där har jag aldrig varit. Jag tycker om när det är uppbrott och lite huller om buller i livet.

Gröna vågen

Kanske kan det ha att göra med att Lisa ser sig som något av en hippie.
- Mina föräldrar lämnade Stockholm under gröna vågen-perioden. De var lite av hippies och det är jag med, ha, ha.
Du spelar jämt utomlands, blir det ingen spelning i Sverige?
- Jo... vi ska försöka hitta någon spelning här också. Jag har ju en fantastisk publik här som varit mig trogen sedan mitt plötsliga genomslag 1994.
Och det märks. På releasefesten i tisdags kväll var publiken i extas och gav sig inte förrän Lisa kom in igen och körde ett extranummer.

Gamla hiten dammades av

- Det här var vi inte alls förberedda på, sa en överrumplad Lisa och talade om att de "måste ha en konferens" i bandet.
De samtalade under några minuter innan de bestämde sig för att köra den gamla hitlåten "Vem vet" till publikens stora jubel.
Lisa har sonen Milton, 14, med musikern, Bill Öhrström, 66. 1999 gifte hon sig med musikern Salvadore Poe från USA. Han flyttade hit och de producerade flera skivor ihop.
- Salvadore och jag varken jobbar eller är ihop längre. Han bor i USA och jag är singel sedan fyra år tillbaka, berättar Lisa.
- Det var ett naturligt uppbrott och vi är vänner. Vi hörs på mejl och så, då och då.

"Jag är en romantiker"

Men dejtar andra gör hon inte. Hon bara skrattar och skakar på huvudet när frågan ställs.
- Jag dejtar inte. Och jag skulle aldrig använda internet som många gör. Jag är en romantiker och tror att han bara dimper ned.