Kristian Anttila sjunger duett om livet före döden

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM. Han ville ha en mogen röst. Han ville ha Sylvia Vrethammar.
Hon ville inte ha honom.
- Då jag fick frågan och hörde låten tänkte jag "Varför har den kommit till mig", säger hon och skrattar för Kristian Anttila fick sin vilja igenom med duetten "Magdalena (livet före döden)".
Hon är 65 år. Har en livslång karriär bakom sig som sångerska med samba och jazz som specialitet.
Han är 31 år. Popkillen från Göteborg som inför sitt nya album "Svenska tjejer" närde en dröm om en duett med Sylvia Vrethammar.
- Jag tillät mig att fantisera. Jag ville ha en kvinna med ett liv bakom. Sylvias kontroll och briljanta sätt att sjunga gjorde att vi vågade ta kontakt, säger Kristian Anttila.

"Kände inget gensvar"

Med "vi" menar han skivbolaget som låg bakom förfrågan till Sylvia Vrethammar.
För henne var inte svaret givet.
- Jag fick ett mejl med en fråga, med låten och en bild med kommentaren "så här ser karl'n ut". Jag lyssnade men kände inget gensvar. Istället undrade jag "varför har den kommit till mig?", säger hon om "Magdalena (livet före döden)".
- Jag menar, en sång av Tony Bennet går rätt in i mig utan omvägar. Det är kropp och själ. Det upplevde jag inte här, så jag la den åt sidan.
Men Sylvia Vrethammar var smickrad och gav inte upp. Efter en vecka plockade hon fram låten.

Blev stegvis bättre

- Ja, då blev lyssnandet ett helt annat. Jag tog till mig texten och låten kom till mig stegvis, berättar hon.
- Jag upptäckte svänget och pulsen i den. Men jag får erkänna att även "Eviva Espana" tog tid att ta till sig, fortsätter Sylvia Vrethammar och syftar på sin jättehit från 1973.
Så Kristian Anttila fick sitt ja, flög till Sylvia Vrethammar i Köln för att spela in i hennes studio.
Det gick inte omedelbart bra. Först efter en dag i studion släppte det.

Är skrockfull

- Jag var inte bekväm med att sjunga "Livet för döden". Tänk om det var ett omen. Jag är skrockfull, säger Sylvia Vrethammar.
- Men samtidigt är min filosofi att prova något nytt. Så jag gav det en chans.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag