Under Kraftwerks besök på Skeppsholmen så har Ralf Hütter berättat att han drömmer om att köra Vasaloppet. Foto: Izabelle Nordfjell
Under Kraftwerks besök på Skeppsholmen så har Ralf Hütter berättat att han drömmer om att köra Vasaloppet. Foto: Izabelle Nordfjell

Kraftwerk kan göra musik till Vasaloppet

Publicerad

Inför Kraftwerks konsert på Cirkus i kväll kommer ett överraskande besked. De tyska syntpionjärerna överväger att skriva musik till - Vasaloppet.

- De funderar på saken, avslöjar Moderna Muséets chef Daniel Birnbaum,.

I kväll tar Kraftwerk över Stockholm.

21.00 ger tyskarna sin första av fyra utsålda konserter på Cirkus.

Men först är det vernissage för utställningen "Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk".

Den legendariska gruppen har noga övervakat arbetet inför utställningen på Moderna Muséet. Ralf Hütter, den enda kvarvarande originalmedlemmen, och hans kolleger har besökt muséet vid ett flertal tillfällen.

- De är väldigt tydliga och noggranna, och har varit här och justerat små detaljer in i det sista, berättar Daniel Birnbaum när han visar föreställningen för Expressen.

Dröm att köra Vasaloppet

Under Kraftwerks besök på Skeppsholmen så har Ralf Hütter berättat att han drömmer om att köra Vasaloppet.

- Jag föreslog att de skulle skriva ett soundtrack till Vasaloppet, och Hütter tände på idén direkt. Han håller på och funderar på saken, säger Birnbaum.

Ralf Hütter är inte bara en konstintresserad musiker - han samlar på supermatismen Kazimir Malevich - utan även en cykelfantast. Hans sportintresse mynnade 1983 ut i singeln "Tour de France", som senare byggdes ut till ett helt album ("Tour de France soundtracks", 2003).

Gör tre shower

I den aktuella utställningen på Moderna Muséet, som pågår till den 27:e april, är 3D-installationen "1 2 3 4 5 6 7 8" den centrala delen.

Kraftwerk uppträder med sin 3D-show på Cirkus i dagarna tre. På torsdag spelar de vid två tillfällen, 19.00 och 21.00.

Efter sverigekonserterna åker de till Los Angeles, där de kommer att motta "Lifetime achievement award" på den amerikanska Grammy-galan på söndag.

I augusti spelar de i Sverige igen, utanför Rättvik. Inte långt ifrån Vasaloppets målgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag