Foto: Emil Malmborg
 Foto: Emil Malmborg

Kent tar technoplattan på turné

Publicerad
Uppdaterad
De varnade oss med förra skivan, ändå landade "Röd" som en högteknologisk dansbomb. Nu tar Kent med sig technoplattan på turné.
-Man vill känna basen i kroppen, säger sångaren Joakim Berg.
Vad gör man när man sålt tre miljoner skivor, gjort 400 konserter och belönats med varenda pris Musiksverige kan erbjuda?
I Kents fall blev svaret "Röd".
Skivan kom i november och överraskade alla. Borta var gitarrskrammel och rockattityd. Kvar var Jocke Bergs svärta och de smittsamma melodierna. Nytt var ett elektroniskt sound som för tankarna (och dansfötterna) till body music, eller rent av techno.

Bandets bultande hjärta

Trummisen Markus Mustonen och basisten Martin Sköld har alltid varit bandets bultande hjärta. Plötsligt ligger deras instrument längst fram i ljudbilden.
-Vi har egentligen alltid varit intresserade av dansmusik. Det var inte som att vi sa att "nu gör vi en technoplatta". Det bara blev så, säger basisten Martin Sköld.
Ett väntat svar. Lika uppriktigt som inkomplett. Markus Mustonen förtydligar:
-När vi började göra demoinspelningar på dator började vi också använda syntar allt mer. Plötsligt satt vi där med låtar som var nästan helt elektroniska och tänkte att "fan vad bra det låter".

Trogna mot låtarna

Den 25 februari inleder Kent turnén med "Röd". På scen kommer bandet att återskapa materialet från den nya skivan utan större förändringar.
-De nya låtarna förhåller vi oss ganska troget till och de gamla gör vi om lite grann. Det har gått bra. De nya låtarna hade sin form väldigt tidigt. De lät nästan likadant på demo som de gör nu, säger sångaren Joakim Berg.
Kent har en lång historia och fansen kräver att bandet spelar sina hitlåtar. Men även om de gör liveversioner av klassikerna kommer det knappast bli någon dansremix av "Blåjeans". I stället försöker bandet hitta en balans mellan låtar från olika delar av sin karriär
-Man ska akta sig för att göra techno av allt. Det kan vara fantastiskt roligt att köra en låt som är extremt maskinell och följa upp den med något varmt akustiskt. Det är skönt att spela så. Det blir stor skillnad i ljudbilden, säger Joakim Berg.

Spelar i mindre lokaler

Att bandet väljer att lägga sin nya turné i förhållandevis små lokaler är ingen slump. Med hårt pumpande basar och elektroniska trumljud har de chansen att förvandla scener som Lisebergshallen i Göteborg till kokande dansgolv.
Gitarristen Sami Sirviö har dock inga illusioner. Han har varit med förr.
-Det blir som vanligt. Folk står och glor på oss så här.
Han öppnar munnen som en fisk och stirrar rakt fram med döda ögon.
-Som frågetecken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag