Jocke Berg och Kent är just nu Nordens största band. Foto: John Palmén
Jocke Berg och Kent är just nu Nordens största band. Foto: John Palmén

Kent är tillbaka!

Publicerad
Uppdaterad
Kent
House of Culture, Helsingfors
Publik: 1 657
Kent är, om uttrycket tillåts, tillbaka.
Det var länge sedan bandet övertygade så mycket på en turnépremiär, och med tanke på att de har en tendens att öka trycket för varje spelning de gör så kan det här, vad det lider, bli en klassisk Kent-turné.
Förväntningarna är ju på den nivån – skyhöga.
Efter senaste albumet ”Tillbaka till samtiden” lär det knappast finnas en konsertbiljett som når högre svarta börsvärde just nu.
Kent har blivit Nordens största band. Frågan är om de parallellt med de kommersiella framgångarna blivit Nordens b ä s t a band.
Svaret är – ja.
Hives må vara roligare, men ingen orkester på de här breddgraderna slår ett Kent
i form.

Efter en suggestiv
och utomordentligt läcker inledning (bandet spelar framför en gigantisk videoskärm som mestadels projicerar snygga djur i vackra slow motion-sekvenser) tar konserten eld i gamla ”Revolt III”. Provokativa bilder exploderar samtidigt som bandet, och konserten, siktar mot en ny dimension.
Det är hårt, syntigt, hungrigt och inbjudande på samma gång.
Vid det här laget har Kent dessutom så många hits att de kan låta ”Dom andra” och ”Om du var här” vila utan att tomrum uppstår.
Visst är det småknackigt ibland (glömda textrader,
melodislingor som kommer in en nano-sekund för sent) men undantaget de andhämtningspauser som recenseras här intill är helheten vansinnigt imponerande.

Jag vet inte om det är Kent som hittat tillbaka till sig själva eller om det bara är lokalen
– de är som gjorda för att spela på klubbar
i den här storleken
– men jag har inte sett dem så bångstyrigt säkra på sin sak sedan 1900-talet.
Det är en attityd som vinner.
Det är som att bli överkörd om och om igen, och att inse att det är toppen.
Det är succé.

Avslutande ”Mannen i den vita hatten” sitter som en, ähum, smäck.
”Gravitation” sjunker som en, host host.., sten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag