Kaj Kindvall slutar - då läggs listan ner efter 26 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kaj Kindvall vill satsa på andra musikprojekt.
Foto: Mattias Ahlm/Sr

En epok går i graven. 

Sveriges mesta radiolista "Tracks" läggs ner - efter 26 år och över 1 000 program. 

- Ett program som "Tracks" fungerar inte i dagens musikklimat. Jag vill gå vidare och använda mitt musikintresse på ett ett annat sätt, säger Kaj Kindvall, som har lett sändningarna sedan starten.

 Sedan premiären den 8 september 1984 har "Tracks" i P3 varit en institution i svenskt musikliv. Flera generationer musikälskare har vuxit upp med programmet och spenderat lördagarna med Kaj Kindvall - radio-legendaren som var med och startade programmet, och sedan dess också har lett det. 

 Nu har han beslutat att lägga ner sitt livsverk - efter 26 år och över 1 000 program.

"Bygger på mitt engagemang"

 - Det är jag som vill sluta helt enkelt. Och eftersom "Tracks" är byggt på mitt engagemang så väljer P3 att lägga ner det när jag slutar. Det tycker jag är rätt, eftersom programmet är präglat av mitt sätt att göra det, säger Kaj Kindvall.

 Han tycker inte att programmet fungerar i dagens musikklimat.

 - Många lyssnar på musik på ett annorlunda sätt, hitlåtarna lever och ligger kvar mycket längre. Det gör att dynamiken som behövs för att "Tracks" ska fungera riktigt bra har ryckts undan, säger han.

 När "Tracks" startade 1984 var programmet något helt nytt - då var klimatet topp-listefientligt, men Kaj Kindvall kände ändå att många radiolyssnare önskade sig en sådan.

 - Sedan var det en public service-tanke. Förutom att spela de mest populära låtarna skulle halva programmet bestå av ny musik och genrer som lyssnarna kanske inte hade kommit i kontakt med annars. Den tanken har vi haft kvar sedan dess, säger Kindvall.

Spelat en stor roll

 Genom åren har "Tracks" spelat en stor roll i mångas liv - något som Kaj Kindvall blivit varse tack vare den stora responsen.

 - Jag får många mejl från människor som säger att de har fått sitt musikintresse från "Tracks" och sedan fortsatt att lyssna. Det kan jag bli stolt över, säger han.

 Vilka är dina starkaste minnen?

 - Förutom kicken man får av lyssnarna är det när man känt att nu händer något nytt. Som när Nirvana gick in på listan 1992 med "Smells like teen spirit".

 - Men det kan ju också vara något negativt, som eurodiskomusiken på 1980-talet. Modern Talking och de andra var inga stora favoriter för mig.

Musik i andra former

 Nu ska Kaj ägna sig åt musik i andra former på Sveriges Radio - bland annat frågesports-programmet "Pop-smart" i P4 som han startade häromåret. Det sista "Tracks" sänds den 8 januari nästa år.

 - Vad vi gör i det programmet vet jag inte. Vi får väl försöka sammanställa alla de här åren på något sätt, säger Kaj Kindvall.

FAKTA

Kaj Kindvall har även lett tv-program


Kaj Kindvall, 60, började sin radiokarriär 1970 med programmet "Tio i topp" och gick sedan vidare med programmen "Poporama" och "Discorama".
1984 startade han list-programmet "Tracks" i P3, där lyssnarna själva bestämmer hur listan ska se ut. Programmet har sänts oavbrutet sedan dess - Kaj Kindvall har lett de flesta programmen själv och alltid varit programmets producent.
Kaj Kindvall har också varit tv-programledare - i början av 1980-talet ledde han programmet "Videobeat". Han är bror till fotbollsspelaren Ove Kindvall och farbror till fotbollsspelaren Niclas Kindvall.

Här är de mest framgångsrika


1 CELINE DION "My heart will go on" (13 v)
2 KENT "Dom andra" (12 v)
3 BRYAN ADAMS "(Everything I do) I do it for you" (11 v)
4 COLDPLAY "Viva la vida" (11 v)
5 MANDO DIAO "Dance with some-body" (11 v)
6 TAKIDA "Curly Sue", (10 v)
7 LENA PHILIPSSON "Det gör ont" (9 v)
8 REDNEX "Cotton eye Joe" (8 v)
9 SINéAD O'CONNOR "Nothing compares... " 7 v)
9 ROXETTE "Fading like a flower"(7 v)

De största svenska hitsen


1 KENT "Dom andra"
2 DILBA "I'm sorry"
3 REDNEX "Cotton eye Joe"
4 KENT "FF"
5 MELODY CLUB - "Electric"
6 ROXETTE - "Joyride"
7 ESKOBAR FEAT. HEATHER NOVA "Someone new"
8 KENT "Kärleken väntar"
9 WEEPING WILLOWS "Touch me"
10 LARS WINNERBÄCK "Åt samma håll"

De har legat längst på listan


1 TAKIDA "Curly Sue" (50 v)
2 COLDPLAY "Viva la vida" (28 v)
2. LADY GAGA "Bad romance" (28 v)
4 THE KILLERS "Human" (26 v)
4 LALEH "Live tomorrow" (26 v)
6 DILBA "I'm sorry" (24 v)
6 TIMBALAND FEAT. ONE REPUBLIC "Apologize", (24 v)
6 LARS WINNERBÄCK MED MISS LI "Om du lämnade mig nu" (24 v)
9 TIMO RÄISÄNEN "About you now", (23 v)
10 MUSE "Uprising" (22 v)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.