Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joni Mitchell ansluter till Neil Youngs uppror

Joni Mitchell uppmanar Spotify att ta bort hennes musik.
Foto: SVT
Joni Mitchell och Neil Young i the Last Waltz.
Foto: MGM
Spotify har plockat bort Neil Youngs musik. Nu vill Joni Mitchell också raderas.
Foto: ONUR DOGMAN/ SOPA IMAGES/ SHUTTERSTOCK

Joni Mitchell ansluter sig till Neil Young och uppmanar Spotify att ta bort all hennes musik. 

I ett kort uttalande under rubriken ”I stand with Neil Young” skriver den legendariska sångerskan ”oansvariga människor sprider lögner som kostar människor livet”.

I början av veckan skrev Neil Young ett öppet brev där han krävde att hans musik skulle tas bort från Spotify, eftersom plattformen avlönar poddaren Joe Rogan, som kritiserats för att bland annat sprida lögner om Covid-19 och vaccinationer. ”De kan ha Rogan eller Young. Inte båda två”, skrev artisten då.

Sagt och gjort. I onsdags tog Spotify bort all Neil Youngs musik och behöll den kontroversiella poddaren. I ett nytt öppet brev tackade Neil Young sitt skivbolag för att de står vid hans sida och går med på att ta bort musiken. Samtidigt kallar han Spotify för ”ett hem för livshotande covid-desinforamtion. Lögner säljs för pengar.”  

Joni Mitchell: Står vid Neil Youngs sida

Nu ansluter sig Neil Youngs gamla vän och kollega Joni Mitchell till den än så länge lilla revolten. Artisten som nyligen firade 50-årsjubileum för sitt legendariska album ”Blue” skriver i ett kort uttalande att hon står på Neil Youngs sida och att hon härmed plockar bort sin musik från Spotify.

”Jag har bestämt mig för att ta bort all min musik från Spotify. Oansvariga människor sprider lögner som kostar människor livet. Jag står i solidaritet vid Neil Youngs och de globala vetenskapliga och medicinska samfundens sida”, skriver Joni Mitchell.

Än så länge har inte så många artister anslutit sig till upproret, men många fans har meddelat att de sagt upp sina abonnemang. Samtidigt har radiostationen SiriusXM startat en hel Neil Young-kanal och Apple Music gör reklam för sin tjänst med orden ”The home of Neil Young”.

Neil Young avfärdar på fredagen kritiken om att han skulle vara emot yttrandefriheten med orden: ”Jag har aldrig varit för censur. Privata företag har rätt att välja vad de tjänar pengar på, precis som jag har en rätt att välja att inte genom min musik stödja en plattform som sprider skadlig information.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.