Rock? Lou Reed är rocknroll säger han. Men bara i extranumret. Innan dess är det mest allvarligt och lite för långt. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Rock? Lou Reed är rock'n'roll – säger han. Men bara i extranumret. Innan dess är det mest allvarligt och lite för långt. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Inte så festligt, Lou

Publicerad
Uppdaterad
Lou Reed
Annexet, Stockholm

+ "The bed" är avskalad och otäck på rätt sätt.
- Mycket är för lååångt.

Det sägs att Lou Reeds skivbolag slog bakut när de fick höra låtarna till "Berlin" första gången och kortade ner plattan från en dubbel till en enkel.
Efter den här kvällen är jag på bolagets sida.
Med en barnkör från London, blåsare, stråkar och ett stort rockband i ryggen drar Reed nämligen ut "Berlin" på längden till nästan det dubbla jämfört med skivan. Längd i sig är inte fel, men här tillför det inte mycket. Mest står stenansiktet Reed, i ärmlös brun t-shirt och jeans, och jammar skralt med gitarristen Steve Hunter medan barnkören och fan och hans moster väntar på att låten ska ta slut någon gång.

Sedan har vi
det här med Allvaret.
Nej, "Berlin" är ingen partyplatta och berättelsen om det dekadenta paret Jim och Caroline är ingen skrattfest. Det är för Guds skull en "föreställning" vi är på, ingen konsert. Men måste det betyda långtråkigt och framför allt högtidligt? Vi snackar inte om "Hamlet", direkt. Snarare grötrim och övertydliga filmprojektioner mot en ful tapet.

"Vi är ett rock'n'roll-band, det här är inte så formellt som ni tycks tro", säger huvudpersonen efter en rusig "Rock and roll" som extranummer.
Det kanske du skulle sagt från början, Lou.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag