Iggy Pop har trotsat döden - i kväll spelar han på Way Out West

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LUST FÖR LIVET. "Jag gör allt som mamma sa åt mig att göra. Det är bara att jag gör det 50 år för sent", säger Iggy.
Foto: Samir Hussein

Han får Pete Doherty och Sid Vicious att framstå som slöjd-lärare. Rent medicinskt borde faktiskt Iggy Pop vara stendöd. 

Men det struntar rockens farligaste man i. 

I kväll uppträder den, trots allt, levande legenden på Way Out West.

Även som 63-årig drogfri frisksportare är Iggy Pop hårdare än de flesta. I mars i år bestämde han sig för att sluta stagedajva efter en otäck olycka i New York. Men några veckor senare stod han på huvudet igen. Då i Madrid. Sedan i London. I juli kraschlandade han så illa i Belgien att blodet rann från ansiktet. Men historien om Iggy Pop börjar förvånansvärt stilla. Den unge James Newell Osterberg Jr är välartad och vänlig. Han växer upp under enkla för-hållanden i bilindustrins Michigan. Och ja, det där egendomliga efter-namnet har faktiskt svensk anknytning. James pappa adopterades av svensk-amerikaner och tog deras efternamn: Österberg.

Bäst förutsättningar

 I skolans årsbok utses James till den student som har bäst för-utsättningar att lyckas i livet. Efter hand blir han nyfiken på marijuana, men vågar inte riktigt testa eftersom han besväras av svår astma. Men så en kväll i mitten av 60-talet röker han en joint och får en uppenbarelse av ruset. Strax därefter byter han namn till Iggy Pop och bildar bandet The Stooges.

Tagit en överdos

 Ron Asheton, gitarrist i Stooges, berättade strax före sin död att Iggy betedde sig som att han var odödlig under sina vildaste år. Snart började även hans omgivning tro det. 

 - En gång blev jag kallad till nån tjejs hus eftersom han tagit en överdos heroin. Hon la honom i ett

 badkar fullt med is och pumpade honom full med kokain. Efter ett tag återvände han. Och bara flinade som Cheshire-katten i Alice i underlandet. En annan gång tog han åtta quaaludes och brakade ner för en trappa. Alla tänkte "Ok, han är död. Han har brutit nacken". Men han bara reste sig och skuttade vidare.

 Iggy förlorar oskulden först som 20-åring, men då ger han sig ut på en tio år lång sexodyssé. Han ligger med allt som rör sig i det galna kollektivet Fun House.

 - Han tog hem tjejer efter gigen och efter ett tag kom de gråtandes ner för trappen. Iggy hade knullat dom och sagt "Försvinn!", minns Asheton.

 Trots att han anstänger sig för att bete sig som ett svin är kvinnorna som förhäxade.

 - De satt runt honom och bara stirrade medan han åt snorkråkor, berättar Scott Asheton.

Är som ett vilddjur

 Under Stooges konserter är Iggy ett vilddjur. Han rullar sig i glas, kräks på publiken, smörjer in sig med jordnötssmör och uppfinner konsten att dyka från scenen.

 - Första gången jag gjorde det såg jag två storvuxna tjejer och tänkte att där kan man landa mjukt. Men det funkade inte. Det tog lång tid innan någon fångade mig, säger Iggy.

 Med tiden sjunker han allt djupare i sitt drogmissbruk. Enligt ryktet stjäl han vid ett tillfälle kokain från några apor på ett laboratorium för djurförsök. 1974 splittras The Stooges på grund av Iggys heroinmissbruk. Han blir hemlös, lever på gatan med prostituerade och skriver till slut in sig på mentalsjukhus. Iggy lyckas få viss kontroll över sitt heroinberoende, men det ska dröja till mitten av 80-talet innan han är helt ren.

 Slutat med heroinI dag är det 27 år se dan Iggy slutade med heroin, 11 år sedan han slutade med hasch och kokain och 12 år sedan han slutade röka. Nu spelar han golf och tränar qigong en timme om dagen.

 - Jag gör allt som mamma sa åt mig att göra. Det är bara att jag gör det 50 år för sent, säger Iggy som lever med den fluffiga lilla maltesern Lucky och den 25 år yngre flickvännen Nina Alu i sin lyxvilla i Miami.

 - Jag älskar Iggy Pop, förklarar Alu. Men jag tror inte jag skulle kunna leva med honom. Jim däremot, han är rar, stillsam och romantisk. Ibland ertappar jag honom med att titta på träd och fåglar. Det är så sympatiskt, närmast barnlikt, hur han tittar på världen med sina stora ögon.

 Källor: Guardian, Please Kill Me, Rolling Stone, CTV

 Citatet

 Alla tänkte: "Ok, han är död. Han har brutit nacken. "

FAKTA

HÄR ÄR 5 KLASSISKA SKIVOR MED IGGY & THE STOOGES


THE STOOGES (1969) Pretentiöse producenten John Cale gjorde flera av låtarna onödigt släpiga. Men spår som "I wanna be your dog" är punkens elementarpartiklar.
THE STOOGES "FUN HOUSE" (1970) Ett felfritt mästerverk. Så rå att man blir rädd, än i dag. Miles Davis älskade den.
THE STOOGES "RAW POWER" (1973) Fullkomligt missförstådd när den kom. I dag är den ett facit för all riffrock.
IGGY POP "LUST FOR LIFE" (1977) En helt fantastisk och rätt igenom tidlös skiva. Har du inte hört den? Grattis! Ni kommer att bli vänner för livet.
IGGY POP "NEW VALUES" (1979) Våga testa Iggys fascinerande moderna new wave-macka i stället för den Bowie-förgiftade "The idiot"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.