Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I kväll kommer One Direction till "X factor"

One Direction slog igenom i brittiska "X factor" 2010. I kväll uppträder de i den svenska versionen av programmet. Foto: Jo Hale
2013 ger sig One direction ut på en världsturné där de bland annat besöker Stockholm och nybyggda Friends arena den 8 maj. Foto: Splash News
Svenska fans ser sina idoler i maj tidigare i år. Foto: Kristofer Sjögren
One Direction på Södermalm i Stockholm. Foto: Kristofer Sjögren
Polis fick bevaka folkmassan när bandet deltog i ett program i Spanien. Foto: Fame Flynet Spain
Emelie Dahlström, 17 och Liam Payne i One Direction.
Zayn Malik, 19, kommer från Bradford i England, har tre systrar, gillar rap och är beroende av att röka cigaretter.
Harry Styles, 18, kommer från Holmes Chapel i England, har en syster, jobbade extra på ett bageri innan "X factor" och ser Chris Martin i Coldplay som en inspirationskälla. Foto: Juan Naharro Gimenez
Niall Horan, 19, kommer från Mullingar på Irland och har en bror, spelar gitarr och tycker om swingmusik och rock. Foto: Juan Naharro Gimenez
Liam Payne, 19, kommer från Wolverhampton i England, har två systrar, tränade boxning fram tills han var 12 år och inspireras av Justin Timberlake.
Louis Tomlinson, 20, kommer från Doncaster i England, har fem yngre halvsystrar, har haft småroller i filmer och hans största idol är Robbie Williams. Foto: Juan Naharro Gimenez
1 / 11

Det har skett med The Beatles, med New kids on the block och med Backstreet boys.
Den senaste i raden av idoler som skapar hysteri bland de kvinnliga fansen är One direction – pojkbandet som sattes ihop i brittiska "X factor".
Nu rustar TV4 för fullt för att det inte ska uppstå kaos i kväll när gruppen besöker de svenska "X factor".
– Vi på TV4 har aldrig varit med om något liknande, säger Pelle Porseryd, producent för "X factor".

One directions karriär

Gruppen slog igenom i brittiska "X factor" 2010

Debutalbumet "Up all night" släpptes i november 2011 och spelades in i Storbritannien, Sverige och USA. Albumet gick in på förstaplatsen i USA.

 

Mellan december 2011 och juli 2012 turnerade gruppen med "Up all night"-turnén.

 

Den 12 november släpps gruppens andra album "Take me home".

 

2013 ger sig One direction ut på en världsturné där de bland annat besöker Stockholm och nybyggda Friends arena den 8 maj.

MEDLEMMARNA

Zayn Malik, 19:

Kommer från Bradford i England, har tre systrar, gillar rap och är beroende av att röka cigaretter.

 

Harry Styles, 18:

Kommer från Holmes Chapel i England, har en syster, jobbade extra på ett bageri innan "X factor" och ser Chris Martin i Coldplay som en inspirationskälla.

 

Niall Horan, 19:

Kommer från Mullingar på Irland och har en bror, spelar gitarr och tycker om swingmusik och rock.

 

Liam Payne, 19:

Kommer från Wolverhampton i England, har två systrar, tränade boxning fram tills han var 12 år och inspireras av Justin Timberlake.

 

Louis Tomlinson, 20:

Kommer från Doncaster i England, har fem yngre halvsystrar, har haft småroller i filmer och hans största idol är Robbie Williams.

12 miljoner sålda skivor - i en tid där musik knappt går att sälja längre. Det finns fortfarande några artister som drar in pengar. Den kanske starkaste stjärnan på hithimlen just nu är det brittiska pojkbandet One direction som skrev historia i USA när de gick direkt in på förstaplatsen med sitt debutalbum på Billboardlistan. Inte ens Coldplay, Spice girls eller Beatles har lyckats med samma konststycke.

De som trodde att pojkbanden sedan länge var - om inte döda och begravda - så åtminstone fullvuxna, tunn- håriga och medelålders, måste alltså nu tänka om.

One direction består av fem tvålfagra ynglingar mellan 18 och 20 år och är vid sidan av Justin Bieber de som världens unga tjejer skriker efter allra mest just nu.

Sagan om One direction började med fem unga killar som drömde om att bli popstjärnor. När de sökte, var och en för sig, till brittiska "X factor" 2010, höll de inte riktigt måttet. I stället uppmuntrade juryordförande Simon Cowell killarna att bilda en grupp och försöka ta sig vidare i programmet på så vis.

Under två hårda veckor lärde Niall Horan, 19, Zayn Malik, 19, Liam Payne, 19, Harry Styles, 18, och Louis Tomlinson, 20, känna varandra och började öva tillsammans. Det tog dem till en tredjeplats i programmet, men till en världskarriär när kamerorna hade slocknat.

Överraskade av hysterin

One Direction beräknas ha landat vid 03-tiden i natt. De tog in på Grand hôtel, för i kväll står de på scen i TV4:s "X factor".

Det är inte första gången som pojkbandet är i Sverige. När de besökte Café Opera förra hösten blev både skivbolaget och polisen överraskade av hysterin. Ingen var riktigt beredd på att ett band som då endast hade hunnit släppa en enda singel, skulle kunna skapa sådant tumult. Fansen som hade övernattat utanför skivbutiken i Stockholm som sålde biljetter till eventet på Café Opera, blev ilskna när hundratals fans försökte tränga sig i samband med att affären öppnande. Då utbröt kaos.

I maj, tidigare i år, kom One direction tillbaka till Sverige, den här gången för att spela in sitt kommande album på Södermalm i Stockholm. Då spreds ryktet snabbt bland fansen och det dröjde inte längre förrän hysteri utbröt utanför studion. Polisen fick till slut spärra av hela gatan för att hålla ordning. Sammanlagt arbetade ett tiotal poliser tillsammans med ett säkerhetsteam för att skydda One directions från kärlekskranka tonårsflickor.

One direction har valt att arbeta med svenska låtskrivare som Rami Yacoub och Carl Falk och det är en av anledningarna till varför pojkbandet har valt att spela i Sverige i kväll.

- De har fått påtryckningar från många länder, men de har valt fyra ställen och Stockholm är ett av dem. Deras låtskrivare är härifrån och One direction tycker att Sverige är en viktig marknad för dem, säger Pelle Porseryd, producent för TV4:s "X factor" som just nu förbereder One directions besök minutiöst.

Ovanligt lojala fans

En annan anledning till att bandet besöker Sverige, beror på att fansen här är ovanligt lojala.

- Bandet har twittrat om de svenska fansen flera gånger och pratat om dem i intervjuer. Sverige var det första landet i världen där albumet "Up all night" gick in etta, vilket har betytt väldigt mycket för dem, säger Anders Lindberg, ansvarig för den internationella avdelningen på Sony music.

Inför One directions tredje besök i Sverige, har både polis och skivbolag lärt sig en läxa. Säkerhetspådraget är enormt just nu och TV4 har förstärkt den på alla plan.

- Vi räknar med ett massivt tryck både från de som inte har fått biljetter och de som är på plats. Detta är superfans som gör vad som helst för att få komma nära sina idoler, säger Pelle Porseryd på TV4.

Det var först när TV4 släppte biljetterna till kvällens "X factor"-inspelning som de insåg exakt hur populär gruppen är. Efterfrågan var enorm.

- Vi på TV4 har aldrig varit med om något liknande. När biljetterna släp-ptes, var över 11 000 personer inne på Ticnet för att köpa. Det är som när su-perstjärnor släpper biljetter. Det blev kaos, säger Pelle Porseryd.

"De bönade och bad"

Porseryd berättar om reaktionerna som uppstod när biljetterna tog slut. Då hörde en mängd desperata personer av sig.

- De bönade och bad på sina bara knän, säger Pelle Porseryd.

- Fans har hört av sig i många veckor via telefon, mejl och Twitter. De flesta undrar när bandet kommer till Stockholm och var de kommer bo, säger Anders Lindberg på Sony music.

One directions speciella relation till fansen är en bidragande orsak till deras popularitet.

Emelie Dahlström, 17 och Liam Payne i One direction. - One direction har en mycket stark närvaro i social medier där de håller nära kontakt med sina fans på Twitter och i videodagböcker på Youtube, Anders Lindberg på Sony music.

Tidigare har gästartisterna i "X factor" framfört en låt var, men i kväll kommer One direction att göra en minikonsert. Exakt hur det kommer att bli är inte helt klart.

- Vi håller på att titta på det nu, men det kommer definitivt blir mer än en låt. Förhoppningsvis kommer de att göra något tillsammans med "X factor"-deltagarna också, säger Porseryd och fortsätter:

- Det betyder oerhört mycket för oss att de kommer hit. De är världens absolut största musikfenomen och världens största band just nu.

Emelie Dahlström, 17, är ett stort One direction-fan och har biljett till "X factor" i kväll.

- Det ska bli jätteroligt att se dem, säger hon.

Det var under vintern 2011 som Emelie Dahlström upptäckte pojkbandet.

- De är unika för det var ganska längesedan som pojkband var populära. Sedan har de väldigt bra låtar och är väldigt trevliga, säger hon och berättar om de gånger hon och hennes vänner har träffat bandet:

- När de spelade in sin skiva i Sverige träffade vi dem flera gånger, utanför studion och på hotellet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!