I dag skulle John Lennon ha fyllt 70 år. Här en något yngre Lennon under en presskonferens i New York 1968. Foto: John Lindsay
I dag skulle John Lennon ha fyllt 70 år. Här en något yngre Lennon under en presskonferens i New York 1968. Foto: John Lindsay

I dag skulle John Lennon ha fyllt 70

Publicerad
Uppdaterad
Som tack för autografen sätter Mark Chapman fyra kulor i ryggen på sin idol. I dag skulle John Lennon fyllt 70 år och änkan Yoko Ono firar datumet med att ge ut en avskalad version av "Double fantasy" - skivan maken signerade åt sin mördare. Här är historien om dagarna som förändrade musikhistorien.

9 oktober 1975

Sonen Sean, Julians lillebror, föds och den extremt förmögne John Lennon för-tidspensionerar sig för att kunna vara hemma med sitt barn.

4 juni 1980

Den gamle sjömanssonen hade lärt sig segla och under en strapatsrik segling till Bermuda inser han att han måste börja skriva låtar igen.

29 juli 1980

Han kommer hem till New York där en studio bokats under stort hemlighetsmakeri.

24 oktober 1980

Singeln "(Just like) Starting over" ges ut. Trots att Lennon vid det här laget betraktas som en föredetting stormar singeln in på USA-listans förstaplats och ligger där stadigt placerad under fem veckor. Det talas om en turné.

17 november 1980

"Double fantasy" kommer ut.

23 november 1980

John och Yoko spelar in en video på ett galleri där de i gammal god stil simulerar sex i en säng.

3 december 1980

Rockfotografen Anne Leibovitz tar den berömda bilden på en naken John i fosterliknande ställning i famnen på en fullt påklädd Yoko.

5 december 1980

En påtänd, psyksjuk Beatlesnörd - Mark Chapman, 25, från Texas - kommer till New York för att mörda John, som han tycker vältrar sig i pengar. Checkar in på YMCA.

7 december 1980

Chapman får syn på John för första gången utanför Dakota och är så närgången att en irriterad stjärna börjar jaga honom för att ta kameran.
- Om nån dödar mig kommer det vara ett fan, säger John till Yoko efter incidenten.

8 December 1980

John träffar Anne Leibovitz som tar några kompletterande bilder. När han kliver in i en bil som ska ta honom till Record Plant-studion lyckas Chapman få sitt ex av "Doube fantasy" signerat.
- Är det allt du vill, undrar Lennon och Chapman blir så tagen av vänligheten att han inte kommer sig för att skjuta. Han fångas på bild av en annan galning, Paul Goresh, som en gång lyckats ta sig in i Dakotahuset genom att utge sig för att vara reparatör.
John och Yoko tillbringar sex timmar i studion och arbetar med kommande singeln "Walking on thin ice". Skivbolagschefen David Geffen tittar förbi och berättar att "Double fantasy" snart sålt guld. John ringer moster Mimi i Liverpool och diskuterar en planerad hemresa.
Halv elva återvänder paret Lennon till Dakota för att natta Sean. När bilen stannar utanför huset attackeras John Lennon av Chapman som avlossar fyra skott. Samtidigt som ambulans tillkallas lutar sig Chapman nonchalant mot husväggen och läser "Räddaren i nöden". Den signerade skivan och pistolen ligger på marken bredvid honom. John förs till sjukhus men hans liv går inte att rädda. Klockan 23.07 förklaras rockstjärnan död.

6 oktober 2010

Den nya versionen av "Double fantasy" ges ut tillsammans med otaliga samlings- skivor. De fans som måste ha alla varianterna får punga ut med i runda slängar 2500 kronor. Yoko Ono-kontrollerade souvenirer - allt från en Mont Blanc-penna för 200000 (!) till Ben & Jerry-glass - börjar säljas.

9 oktober 2010

John skulle fyllt 70 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag