SUPERCOMEBACK. Roxettes kommande världsturné saknar motstycke. Intresset är enormt och extra spelningar får sättas in. Foto: Daniel Eliasson
SUPERCOMEBACK. Roxettes kommande världsturné saknar motstycke. Intresset är enormt och extra spelningar får sättas in.  Foto: Daniel Eliasson

Hela världen vill se Roxette

Publicerad
Uppdaterad
KAZAN. I kväll gör Roxette comeback på allvar när världsturnén drar i gång i ryska Kazan.
Därefter väntar femtio konserter och upp mot en miljon sålda biljetter. Roxette vet vem de ska tacka.
- Utan fansen hade varken "Charm school" eller turnén blivit av, säger Per Gessle till Expressen.
Kazan ligger knappt två timmars flygresa öster om Moskva. Den tusenåriga miljonstaden är mest känd för sitt världsarvsklassade kremlområde och för sina många idrottslag. Nyligen spelades bandy-VM här. I kväll tar en av Sveriges största musikexporter någonsin över hockeyhallen Tatneft Arena. Det blir starten på en turné som få vågade drömma om för bara något år sedan.
Och intresset är enormt.
- När vi summerar den här turnén i augusti kommer vi ha sålt en miljon biljetter. Det finns ingen annan svensk artist som ens kommer i närheten. Internationellt finns det två svenska band som är riktigt kända, det är Abba och Roxette. Och Abba turnerade inte tillräckligt, säger bokaren Thomas Johansson på Live Nation.

En av de största turnéerna

Thomas Johansson har jobbat med Roxette sedan 1988 och kan nu konstatera att den ursprungliga turnéplanen har svällt kontinuerligt. I Sydafrika är samtliga sex konserter slutsålda, Sydamerika är på god väg åt det hållet och i Tyskland har Roxette fått lägga till fyra datum. Och så vidare. Det är en av de största svenska turnéerna någonsin. Roxette konkurrerar egentligen bara med sina egna turnéer på nittiotalet. Roxette 1992. Foto: Roger Tillberg
- Ur ett internationellt perspektiv är den här turnén topp tjugo. Jag visste att det fanns ett stort intresse, men inte så här kolossalt, säger Thomas Johansson.

Gessle förvånad

Per Gessle är också tagen av det stora intresset.
- Det är helt makalöst. Likaså att albumet händer på allvar. Herregud, vi håller ju dessutom på att få en topp 5-hit i Tyskland med singeln "She's got nothing on (but the radio)". När hände det ett band i vår ålder senast? U2? R.E.M.? Depeche Mode? säger Per Gessle.
Han har svårt att peka ut något särskilt favoritställe under den långa turnén.
- Men visst, spelningarna i Sydamerika och Sydafrika har alltid varit sensationella. Likaså är den tyska publiken helt underbar. Och i Spanien. Och i Prag. Och hjälp... Giget i Göteborg 2001 gick inte av för hackor det heller, säger han.
Även om Roxette under flera år utåt sett legat i malpåse har fansen aldrig slutat hoppas. De är många och hängivna. På planet från Moskva träffar jag en av dem. Ryssen Evgeny Perekopskiy ska, efter Kazan, se Roxette ett tiotal gånger i Europa och även åka till Sydamerika. Han berättar om när Marie Fredriksson gjorde comeback 2008 efter sin sjukdom, på galan "Stjärnklart" i Sundsvall. Trots att hon bara skulle sjunga fyra låtar flög fans som Evgeny in från hela världen och satt längst fram för att stötta.
- Det var viktigt för oss att hon skulle känna sig bekväm. Det är ett mirakel att hon står på scen igen. Hon skickar ut så många positiva känslor, vi försöker bara besvara dem. Jag ser Marie som en medlem i en väldigt stor familj, säger Evgeny Perekopskiy.
För Per Gessles del räcker det bara att få stå på scen tillsammans med Marie igen för att han ska vara nöjd.
- Vi har en magisk låtskatt i bagaget och en fullständigt underbar publik runt om i världen som vi hoppas kunna tillfredsställa, säger Gessle.

Grunden lades i Amsterdam

Fröet till Roxettes nya turné såddes under en Per Gessle-spelning 2009 i Amsterdam. Det var då Marie Fredriksson klev upp på scen och tillsammans med sin bandkamrat rev av "The Look" och "It must have been love".
- Det gensvar hon fick ger mig gåshud än i dag. Jag såg på henne hur lycklig hon blev, hur hon växte och växte och växte. Det är fansens kärlek och support som fått Marie att våga ta det här klivet, säger Gessle.
I kväll är det dags för ny gåshud. Längst fram i Tatneft Arena kommer Roxettes utökade familj att sitta, som så många gånger förr.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag