Här berättar Totta om sin svåra sjukdom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SISTA MÅNADEN. Totta Näslunds liv visas i ny dokumentär där artisten berättar om sin sjukdom.
Foto: - -

Totta Näslunds sista månad i livet blir tv-dokumentär.

På måndag visar TV4 den svårt sjuke artistens kamp mot cancern.

  Han visade mig sitt operationsärr på magen, berättar filmaren Bernt Hermele.

Torsten "Totta" Näslund avled tidigt i söndags morse på Östra sjukhuset i Göteborg av den blodpropp han fick till följd av sin svåra magcancer. Fram till dess den folkkäre artisten gick bort var han utåt mycket förtegen om sjukdomen som spred sig i hans kropp.

 Sista månaderna

 Men vad som hittills varit okänt är att dokumentärfilmaren Bernt Hermele fått följa sångaren under hans sista månad i livet: –Jag hörde av mig till Totta angående att jag vill ha hans tolkning av Peter Le Marcs "Bra dagar" i en dokumentär om min mamma som dödades av en självmordsbombare. Följden blev att Totta Näslund bjöd in Bernt Hermele i sitt liv: – Då sa han: "Jag har cancer på tre ställen i kroppen, mig borde du följa." Han bjöd in mig i sitt liv, i sin sjukdom, i sin musik. Han hanterade sjukdomen med full öppenhet framför kameran, även om han förklarade att han inte ville prata om den offentligt. Totta ville få den här tiden skildrad, men var noga med att resultatet skulle bli mitt i språnget, framåtblickande. Bernt Hermele följde Totta Näslund från 13 maj fram till 15 juni. Material finns från såväl sångarens lägenhet som inspelningar i studio till den USA-resa han gjorde för att delta i Bob Dylan-festivalen i Hibbing, Minnesota.

Träffades i onsdags

 – Vi träffades och filmade sista gången i onsdags. Vi satt på hans balkong i Göteborg och åt jordgubbar. Självklart var han bekymrad över sitt hälsotillstånd. Han var ju riktigt sjuk sista tiden, hade tappat tio kilo i vikt, minst. Totta var aldrig mycket för pjåsk, samtidigt öppnade han upp sig fullständigt här. Totta Näslund begravs vid en ceremoni i Annedalskyrkan i Göteborg 30 juni, 15.00. – Det är en stor kyrka och det kommer att vara öppet för alla. Många vill ta adjö av Totta. Det blir en vacker ceremoni, säger bäste vännen Nikke Ström. Dokumentären om Totta Näslund sänds på TV4, 27 juni, 20.30.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.