Jazzmusikern Goran Kajfes vann på torsdagens årets Nordic Music Price för dubbelalbumet "X Y". Foto: Pressbild
Jazzmusikern Goran Kajfes vann på torsdagens årets Nordic Music Price för dubbelalbumet "X Y".  Foto: Pressbild

Goran Kajfes vann Nordic Music Prize

Publicerad

Skivan "X Y" fortsätter att hyllas.

Upphovsmannen Goran Kajfes prisades på torsdagen under prestigefyllda Nordic Music Prize i Oslo.

- Jag trodde verkligen inte att jag skulle nå hela vägen till toppen med ett instrumentalt album, säger Goran Kajfes i sitt tacktal.

Han är en av Sveriges mest kända jazzmusiker.

Goran Kajfes trumpet har hörts på skivor med bland andra Stina Nordenstam, Kent, Mando Diao och Håkan Hellström samt Eldkvarn och Monica Zetterlund.

Och det är endast några få exempel.

Jazzmusikerns senaste album heter "X Y" - och med det vann Goran Kajfes på torsdagen Nordic Music Prize som delades ut i Oslo.

Juryn - som består av sex branschpersonligheter från Storbritannien och USA, samt den svenska kritikern Andres Lokko - skriver i sin motivering:

"Förmedlar ren glädje"

"En mycket distinkt röst enade juryn, alla kände ögonblickligen all den kärlek som gått till inspelningen, och även förpackningen. Den innehåller en ambitiös och varm fusion av soniska element, från jazz med både afrikanska och östeuropeiska influenser till electronica. Detta dubbla album gör verkligen något som är ganska ovanligt: det förmedlar ren glädje av musik."

Priset delades ut för första gången förra året. Då var det den isländska musiker Jonsi som segrade.

Goran Kajfes vinner förutom äran, även 20 000 euro, vilket motsvarar ungefär 180 000 svenska kronor.

Bland de nominerade fanns svenska Lykki Li, Anna Järvinen och The Field.

Övriga artister som med sina album hade chans på priset var Ane Brun, Rubik, Gus Gus, Malk De koijn, Siinai, Björk, Iceage och Montée

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag