Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Goran Kajfes vann Nordic Music Prize

Jazzmusikern Goran Kajfes vann på torsdagens årets Nordic Music Price för dubbelalbumet "X Y".
Foto: Pressbild

Skivan "X Y" fortsätter att hyllas.

Upphovsmannen Goran Kajfes prisades på torsdagen under prestigefyllda Nordic Music Prize i Oslo.

- Jag trodde verkligen inte att jag skulle nå hela vägen till toppen med ett instrumentalt album, säger Goran Kajfes i sitt tacktal.

Han är en av Sveriges mest kända jazzmusiker.

Goran Kajfes trumpet har hörts på skivor med bland andra Stina Nordenstam, Kent, Mando Diao och Håkan Hellström samt Eldkvarn och Monica Zetterlund.

Och det är endast några få exempel.

Jazzmusikerns senaste album heter "X Y" - och med det vann Goran Kajfes på torsdagen Nordic Music Prize som delades ut i Oslo.

Juryn - som består av sex branschpersonligheter från Storbritannien och USA, samt den svenska kritikern Andres Lokko - skriver i sin motivering:

"Förmedlar ren glädje"

"En mycket distinkt röst enade juryn, alla kände ögonblickligen all den kärlek som gått till inspelningen, och även förpackningen. Den innehåller en ambitiös och varm fusion av soniska element, från jazz med både afrikanska och östeuropeiska influenser till electronica. Detta dubbla album gör verkligen något som är ganska ovanligt: det förmedlar ren glädje av musik."

Priset delades ut för första gången förra året. Då var det den isländska musiker Jonsi som segrade.

Goran Kajfes vinner förutom äran, även 20 000 euro, vilket motsvarar ungefär 180 000 svenska kronor.

Bland de nominerade fanns svenska Lykki Li, Anna Järvinen och The Field.

Övriga artister som med sina album hade chans på priset var Ane Brun, Rubik, Gus Gus, Malk De koijn, Siinai, Björk, Iceage och Montée

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.