Per Gessle. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIXPer Gessle. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Per Gessle.  Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Per Gessle.Per Gessle.
Per Gessle.
Per Gessle. Foto: ANNA HÅLLAMSPer Gessle. Foto: ANNA HÅLLAMS
Per Gessle. Foto: ANNA HÅLLAMS

Gessles nya låter både fräscht och välbekant

Publicerad

Hans tilltal är bredare än en landsväg och hans svenska låtar så folkkära att det säkert kan bli till en nackdel ibland. Begränsar "Sommartider" bilden av Per Gessle? 

Inte nödvändigtvis, men hans största hits är så monumentala att det kan vara svårt att lyssna på en ny samling sånger utan att förhålla sig till de gamla.

Per Gessle är ändå en mästare i den svåra konsten att börja på blankt papper.

Sedan förra svenska soloskivan har han gjort en engelskspråkig platta, ett album med Gyllene Tider samt en skiva med Roxette.

När han nu återvänder till det svenska placerar han soundet i en oprövad miljö. "En vacker natt" är övervägande inspelad och formad i Nashville, med studioproffs som vanligtvis spelar med några av countryns största (Willie Nelson, Alison Krauss, Dwight Yoakam, Dolly Parton).

Välbekant och fräscht

Resultatet är både välbekant och förvånansvärt fräscht.

Gessle sjunger om prästkrage, liljor och tussilago, målar upp vyer med måsar, svanar och änder och "en sjö där du kan doppa dina tår". Sentimentaliteten porlar, romantiken spirar.

I en tillbakablickande kärleksvisa nödrimmar han "Vi blev kära ett tu tre, över några glas rosé".

Poängen är inte att han gör det för första gången, eller att han gör det igen. Det är att han gör det bra.

Den mjuka tonen och den finstämda ljudbilden får de blott åtta spåren på "En vacker natt" att ta ett steg från det Gessle-typiska, utan att han tappar sitt personliga tilltal.

Avslutande "Far too close", en ballad som ursprungligen skrevs för Roxette men som här blir till en duett med unga Savannah Church, är spåret som bryter av mest. Dels för att det framförs på engelska, men också för att det omfamnar countrymusiken utan filter.

Att det var den låt som spelades in sist av samtliga spår i Nashville är ganska talande. Gessle klev in i Blackbird-studion som en svensk popikon, och klev ut som en countrytolkare.

Vackert, ju.

ALBUM

GGG

Per Gessle

"En vacker natt"

Genre: Country/visa

Vem: Per Håkan Gessle, 58, är i född i Halmstad där han slog igenom med Gyllene Tider. Genombrottet följdes av världssuccén Roxette innan soloframgångar tog vid. Har sammanlagt sålt över 80 miljoner skivor.

Vad: Första soloplattan på svenska på tio år är inspelad i Nashville med Christoffer Lundquist, Clarence Öfverman, Anders Herrlin och Helena Josefsson - samt amerikanska countrymusiker. Följs upp av albumet "En vacker dag" 1/9.

Bästa spår: "Min plats", "Småstadsprat", "Far too close".

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag