Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gessle vill återförena Gyllene Tider: Sugen

Per Gessle säger till Expressen att det kan bli en återförening av Gyllene Tider redan nästa år.
Foto: Niklas Henrikczon

HALMSTAD. Efter återföreningen av Roxette - nu planerar Per Gessle en återförening med Gyllene Tider.

– Ny platta och turné, kanske redan nästa år, säger Per Gessle till Expressen.

GYLLENE TIDER

Startades av Per Gessle 1977 med namnet Grape Rock, men bytte snart namn till Gyllene tider. Bandet skördade stora framgångar, men upplöstes 1985 efter en misslyckad utlandslansering.

De har återförenats vid ett par tillfälllen - 1989 samt 1995-1996. 2004 när bandet firade 25 år gjorde de också en bejublad turné.


Medlemmar:

Per Gessle, sång och gitarr

Mats Persson, gitarr

Anders Herrlin, bas

Göran Fritzon, keyboard

Micke "Syd" Andersson, trummor

Den 19 september avslutar Roxette sin världsturné i Mexico City. Per Gessle, som alltid vill ha nya musikprojekt på gång, funderar just nu på vad han ska göra efter turnén som under närmare två år tagit bandet över hela världen och dragit mer folk än något annat 80-talsband.

– Risken är att jag kommer att drabbas av adhd, måste ju ha något nytt att göra, säger han avväpnande.

Han planerar nu att återförena Gyllene Tider, som inte har spelat ihop sedan 2004 då de firade 25 år. Då släppte de också skivan "Finn 5 fel" vilket var den första studioinspelade fullängdsskivan sedan 1984 och "Heartland café".

– För några år sedan började vi diskuterade en återförening av Gyllene Tider men då rann det ut i sanden. Nu är jag sugen på att skriva på svenska, bästa forum för en samling nya, svensk låtar är Gyllene Tider, säger han.

"Hålla lågan vid liv"

Första gången bandet återförenades var 1996 då de turnerade runt Sverige med "Återtåget". 2004 drog de närmare en halv miljon besökare. Och Per Gessle vet att intresset för en ny sväng med Gyllene Tider är jättestort.

– När man kommer hem efter en så här lång turné som vi gjort med Roxette vill man hålla lågan vid liv, fortsätta skapa när man har ångan uppe. Nu finns möjligheten.

Gyllene Tider 2004.
Foto: Foto: Jonas Linell/Tv4
Givetvis kommer även" nya" Roxette att få en fortsättning. I den här sättningen har Gessle hittat början till något nytt. Ett band med 80-talsrötter som har tagit sig in i vår tid med hjälp av ett modernt, mer organiskt sound.

"De gamla låtarna"

– Detta är ju egentligen inte Roxette utan det band jag hade på min soloturné. Enda skillnaden är att jag nu byggt det runt Marie.

Sedan Roxette och Gyllene Tiders storhetstid har popbranschen radikalt förändrats. Skivförsäljningen dalar men gamla säkra varumärken, som Gyllene och Roxette kan leva vidare på livescenen med sin "backkatalog".

– Ja även om Roxette, eller Gyllene, släpper ny musik är det de gamla låtarna och hitsen folk vill ha. Man kan kanske stoppa in två, tre nya låtar, men i dag är det turnéerna, inte skivorna, som säljer bandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.