Malena Ernman, placering 21. Anna Bergendahl, placering elva i semifinalen. Och Charlotte Perrelli, placering 18. Inte de bästa placeringarna i Eurovision, därför fråntas svenska folket en del av makten att rösta fram en vinnare i Melodifestivalen. Foto: Christian Örnberg / Sven Lindwall / Getty Images
Malena Ernman, placering 21. Anna Bergendahl, placering elva i semifinalen. Och Charlotte Perrelli, placering 18. Inte de bästa placeringarna i Eurovision, därför fråntas svenska folket en del av makten att rösta fram en vinnare i Melodifestivalen.  Foto: Christian Örnberg / Sven Lindwall / Getty Images

Folket förlorar makten i Melodifestivalen

Publicerad
Uppdaterad
Sverige och svenska folket berövas halva makten i Melodifestivalens final. Och redan i deltävlingana har SVT långt gångna planer på att låta utländska jurygrupper bestämma vilket bidrag som i slutänden representerar oss i schlager-EM.
- Jag kan inte kommentera det här nu, säger Thomas Hall, projektledare för tävlingen.
Redan direkt efter att Anna Bergendahl misslyckades med att ta sig till final vid schlager-EM i Oslo i våras utlovade tävlingsansvarige Christer Björkman stora omgörningar av rådande upplägg.
Allt för att Sveriges fiaskotrend, som inleddes 2007, ska brytas.
- Det blir radikala förändringar, sa han då.

Långt gågna planer

Sedan dess har SVT greppat makten allt hårdare i urvalsprocessen till vår inhemska tävling och tar nu ut 16 av de 32 bidragen själva. Nu planeras nästa steg - och det rejält.
Expressen kan i dag berätta att SVT har långt gångna planer på att ta i från svenska folket och den svenska expertjuryn rejält med makt.
Vid den stora finalen i Globen den 12 mars kommer svenska folket att max ha 50 procent av rösterna.

Jury från Ukraina

Den andra halvan utgörs i dag av tolv jurygrupper från Sveriges olika hörn. De slopas helt och ersätts av tolv utländska jurygrupper från bland annat Frankrike och Ukraina.
Eventuellt kan den svenska jurygruppen få bli en bland de tolv utländska, men det är långt i från säkert.
Dessutom. Samtliga inkomna röster vid finalen i Globen räknas. Alltså inte, som i dag, bara de som avges till artisterna som får 12, 10, 8 och 6 poäng. Poängsystemet görs med andra ord också om.
- Jag kan inte kommentera det här nu. Vi håller på att arbeta med nästa år nu, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

Andra chansen utvärderas

Men förändringens vindar stannar inte där. SVT ser just nu över om utländskt inflytande också ska införas i de fyra deltävlingarna och Andra chansen.
Christer Björkman, som i går befann sig på resande fot, har inte gått att nå. Tidigare har han dock sagt:

"Inte klart ännu"

- Som det är i dag och har varit de senaste åren har svenska folket och juryn röstat ganska lika. Frågan är om vi behöver svenska folkets röst två gånger. Men exakt hur de blir får vi se. Arbetet med det här är inte klart ännu.
Omgörningen ska vara klar strax efter nyår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag