Festivalfajten - vilka överlever?

Publicerad
Uppdaterad
Krisen i Arvika har orsakat festivalpanik.
Hur många festivaler går back den här veckan?
Trycksvärtan hade knappt hunnit torka på förra måndagens krönika - en fundering över huruvida livebubblan håller på att spricka - förrän Arvikafestivalen skickade ut ett pressmeddelande om att de ställt in alla betalningar till sina "leverantörer". Från korvgubbar till basister.
Festivalen är inte död än, så har vi det sagt, men ekonomin verkar likna Hultsfredsfestivalens. Kanske kommer ett konkursbesked när arrangörerna håller presskonferens i morgon, kanske räddar de livhanken.
Vi får se. Kanske håller livebubblan, trots allt, på att spricka?

Förra året lockade Arvikafestivalen rekordpublik. Nu kanske ett konkursbesked kommer i morgon. Foto: Mia Lindh

Nischad metal

Det är möjligt att veckans festivalarrangörer - och de är många; i Piteå, Karlskoga, Östersund, Emmaboda, Helsingborg, Mellerud med mera - är små nervvrak just nu.
Men samtidigt påminner de ganska lite om såväl Hultsfred som Arvika. Till att börja med är det väl egentligen bara Emmaboda som kräver tältstök i skogen. Men Emmaboda har, till skillnad från problembarnen, en glasklar profil. Det är a och o, det.
Efter att ha drämt till med Depeche Mode i fjol bestämde sig Arvika för att avveckla synten. Ett märkligt beslut, kan tyckas, inte minst en sommar där ett paket under namnet "Forever young", med bland andra Alphaville, Ultravox och Human League, snart åker ut på Sverigeturné. En sommar då de nischade metalfestivalerna är fler än någonsin.
All livemättnad hos musikpubliken bedömer jag fortfarande som inbillad.
De festivaler som sköts bra har alla chanser att överleva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag