Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fans ratar My Space för Wikipedia

My Space ratas av fansen - som hellre söker efter information på Wikipedia. Foto: Jonsson Petra
Artister lägger ofta fokus på att ha en avancerad officiell nätsajt och en välfylld My Space-sida.
Men nya siffror visar att fans helst söker artistinformation på nätuppslagsverket Wikipedia.
Musikartister lägger ofta fokus på att ha en avancerad officiell nätsajt och en välfylld My Space-sida. Men nya siffror från sökmotorn Yahoo visar att fans helst söker information om sina idoler på nätuppslagsverket Wikipedia, skriver Reuters. Detta trots att en del artister och deras managers inte ens vet vad Wikipedia är, enligt Yahoos egen undersökning.

Dubbelt så många väljer Wikipedia

När någon söker efter information om en artist på nätet, dyker oftast artistens egen sajt upp överst, följt av en Wikipedialänk och en My Space-länk. Efter sökningen väljer dubbelt så många att klicka på Wikipedialänken jämfört med hänvisningen till My Space, enligt Yahoo. Dessutom överstiger Wikipediaklickningarna de till de officiella artistsajterna.

Wikipedia är enklare

Jason Feinberg, ägare till ett webbkonsultbolag som Reuters pratat med, tycker inte att resultatet är förvånande.
- Wikipedia är enkelt och standardiserat. Det tror jag är en fördel, på My Space vet du aldrig vad som väntar, det kan vara en djungel av bilder, videofilmer och svårläst text. Dessutom är Wikipedia baserat på fakta, och inte gjort för att marknadsföra något, säger han.
Wikipedia är ett nätuppslagsverk där vem som helst kan lägga in och ändra information. Tanken är att artiklarna ska "rätta sig själva" genom att ett stort antal användare läser och korrigerar vad andra skrivit. Den svenska versionen av Wikipedia har i dagsläget cirka 280 000 artiklar, och den engelskspråkiga 2,3 miljoner.