Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europe-stjärnorna
om de vilda rockåren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ERÖVRADE VÄRLDEN. Joey Tempest och John Norum är två av originalmedlemmarna i Europe.
Foto: C Brandon

Europe talar ut om droger, groupisar, bråk och miljonskulder.

I en lång intervju i det kommande numret av King berättar hela bandet om den vilda storhetstiden.

- Jag låg med brudar på bordet på efterfester inför flera hundra personer. Jag hade inga spärrar, säger trummisen Ian Haugland till tidningen.

Europe från Upplands Väsby är Sveriges genom tidernas största rockband. Efter succén med "The final countdown" 1986, singeln låg etta i 25 länder, turnerade bandet över hela världen under några år.

Och under de åren levde Europe verkligen som rockstjärnor.

I en flera sidor lång intervju i kommande numret av tidningen King, som landar i butikerna den 19 april, berättar samtliga bandmedlemmar om de vilda åren.

I Japan utmanade medlemmarna varandra för att se vem som kunde ligga med flest fans.

- Jag och John Norum tävlade om vem som kunde ha flest brudar under de 14 dagar vi var där. Han vann med 14 mot 13, säger basisten John Levén till King.

"Inte världens bästa idé"

Det var också mycket festande och dåvarande gitarristen Kee Marcello, som tidigare berättat för Expressen om hur han varit nära att dö av en överdos, fastnade för kokain.


Knarkproblemet ökade när Europe, av skattetekniska skäl, flyttade till Turks- och Caiciosöarna i Västindien.

- Att sätta någon som älskar det colombianska marsch­pulvret på en ö där det finns hur mycket som helst av det... Det är kanske inte världens bästa idé, säger Kee Marcello till King.

Efter framgångarna på 80-talet kom 90-talet då fluffig hårdrock blev undanskuffad till förmån för smutsig grungerock.

Bandet insåg att storhetstiden var över efter att de festat med grungens förgrundsgestalter Nirvana på ett hotell i Los Angeles.

- Dagen efter stod det "Who the fuck is Joey Tempest" skrivet med stora bokstäver på en vägg. Det visade sig att det var Kurt Cobain som hade skrivit det. Det var brytpunkten från det stora bombastiska 80-talet, säger sångaren Joey Tempest till King.

Efter en USA-turné kommer Europe tillbaka till Sverige och en rejäl kalldusch. Skatteverket har inte godkänt bandets skatteupplägg och på keyboardisten Mic Michaelis dörrmatta ligger ett inbetalningskort på 2,9 miljoner kronor.

Släpper snart ny skiva

Sedan flera år är dock Europe på fötter igen och dessutom återförenade med gitarristen John Norum - den 25 april släpps nya plattan "Bag of Bones".

- Vi låg nummer ett i 25 länder med "The final countdown". Det var faktiskt den sämsta perioden i bandet för mig. Sedan vi återförenades 2004 har det varit toppen hela vägen, säger John Norum till King.

EUROPE

BILDADES: 1979 (som Force) i Upplands Väsby.

SPLITTRADES: 1992.

ÅTERUPPSTOD: 2003.

MEDLEMMAR: Joakim ”Joey Tempest” Larsson, 48 – sång, John Norum, 48 – gitarr (1979–1986, 2003-), John Levén, 48 – bas, Gunnar ”Mic” Michaeli, 49 – keyboards, Jan ”Ian” Haugland, 47 – trummor, Kjell ”Kee Marcello” Löfbom, 52 – gitarr (1986–1992).

DISKOGRAFI: ”Europe” (1983), ”Wings of tomorrow” (1984), ”The final countdown” (1986), ”Out of this world” (1988), ”Prisoners in paradise” (1991), ”Start from the dark” (2004), ”Secret society” (2006), ”Last look at Eden” (2009), ”Bag of bones” (2012).


...OM GROUPIES

" Jag tog inte på mig kallingar på morgnarna för att det skulle gå fortare att få av kläderna. Jag låg med brudar på bordet på efterfester inför flera hundra personer. Jag hade inga spärrar", säger Ian Haugland till King.


...OM DROGERNA

" Jag och Kee var på en kokainefterfest i Hollywood Hills hemma hos Steve Lukather i Toto. Det var ett ”Scarfaceberg” med kola på matbordet. Jag har aldrig tagit någonting eftersom jag var rädd för vad som skulle hända om jag hade gillat det, men det partades på rejält. Alla pratade i munnen på varandra och tuggade fradga", säger Ian Haugland till King.


...OM SKULDERNA

" Jag bara garvade. Jag hade tre barn hemma som jag skulle försörja och var tvungen att få mat på bordet, så jag ringde Haugland och frågade om jag kunde få jobba på Arlanda", säger Mic Michaeli till King om när han fick ett inbetalningskort på 2,9 miljoner kronor från skatteverket.


...OM BRÅKEN

" Jag har inte läst Kees bok, men han lär ha sagt att det var handgemäng vid något tillfälle mellan Kee och Joey och det är så jävla osant. Det skulle aldrig hända att Joey skulle hamnat i slagsmål", säger John Levén till King om förre gitarristen Kee Marcellos självbiografi.

"Slogs gjorde vi aldrig, det står inte i boken heller. Men det var spänt mellan oss", säger Kee Marcello, som hotat att stämma Europe på grund av uteblivna royalites, till King.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.