Musiken är viktig i "Toppform" . Men nu får Blossom Tainton bara prata när musiken inte spelar. Vad tycker du? Är det rätt att förbjuda musik samtidigt som någon talar? Mejla till noje@expressen.se.
Musiken är viktig i "Toppform" . Men nu får Blossom Tainton bara prata när musiken inte spelar. Vad tycker du? Är det rätt att förbjuda musik samtidigt som någon talar? Mejla till noje@expressen.se.

Elfsbergs kupp - stoppar musik i SVT

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges television inför omedelbart förbud mot musik i åtta av sina program.
Det upprör flera kända programledare.
Det är en märklig regel. Musiken är en viktig del i vårt program, säger Blossom Tainton, programledare för Toppform .
Claes Elfsberg.
ELFSBERGS GLÄDJEBESKED. Utdrag från tittar-ombudsmannen Claes Elfsbergs brev på nätet till tittarna. Han konstaterar bland annat att beslutet att sära musiken från pratet är "drastiskt".
Det är nya tittar-ombudsmannen Claes Elfsberg, före detta Rapport-ankaret, som drivit igenom förändringen. – För mig har det här varit den enskilt viktigaste frågan, säger Claes Elfsberg. Många tittare har hört av sig angående "musikstörningar" i program. Claes Elfsberg skriver på SVT:s hemsida att han nu lyckats driva igenom att "omedelbart förbjuda producenterna att lägga musik eller starka effekter samtidigt som någon pratar i programmen". – Det är det vanligaste klagomålet som jag får från tittarna. Det är ett stort problem, många upplever att de stängs ute då de har svårt att uppfatta vad som sägs för att man har musik samtidigt. Folk blir ledsna och stänger av sin tv, säger Claes Elfsberg.

Mellansvenskt

Först ut med förbudet är SVT:s mellansvenska enhet, som producerar åtta program. Men fler program lär innefattas av musikförbudet inom kort, tror Claes Elfsberg. Men alla är inte lika nöjda med beslutet. – Det här var ju inte roligt, jag hoppas det är övergående. Reportagen blir tråkigare utan musik, säger Rasmus Åkerblom, programledare för "Vetenskapsmagasinet". Även Mikael Horvath, producent för "Packat och klart", hoppas att förbudet hävs. – Det blir en svår omställning för oss. Jag tycker att förbudet är att gå för långt. Jag hoppas att det bara är ett sätt att skapa diskussion, säger Mikael Horvath.

Raffinerad lösning

Ernst Kirchsteiger, programledare för "Sommartorpet", hoppas att tittarna ändå ska känna igen sig i programmet. – Jag tror att man kan komma att dela på tal och musik på ett så pass raffinerat sätt att tittarna inte märker någon skillnad, säger Ernst Kirchsteiger.

Vad tycker du? Är det rätt att förbjuda musik samtidigt som någon talar? Mejla till noje@expressen.se.

Christina Gaki Lindestrand

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag