Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Depeche Mode hyllar svensken: "Ett geni"

Martin Gore, Dave Gahan och Andy Fletcher fotograferade av bandets hovfotograf Anton Cobijn. Bandet är aktuellt med nya skivan "Delat Machine" som tillkommit med hjälp av svenske Christoffer Berg: "Han var faktiskt något av ett geni i studion", säger Andy Fletcher till Expressen. Foto: Anton Corbijn

Drygt trettio år som ett av världens mest framgångsrika band.

Fortfarande har Depeche Mode väldigt roligt i studion.

Den här gången delvis tack vare en svensk musikkollega.

- Christoffer är ett geni, säger Andy Fletcher i Depeche Mode.

Andy Fletcher om...

...förhållandet till Sverige:

''När vi var väldigt unga var Sverige det första landet i Europa som började gilla oss. På den tiden hade vi knappt varit utanför England förut, inte ens på semester. Att då komma till ett annat land och inse att vi redan hade fans där var väldigt speciellt för oss. Därför ligger Sverige oss väldigt varmt om hjärtat. Och att fansen hängt med i över trettio år är otroligt."

...att Martin Gore sagt att de den här gången hade väldigt kul i studion:

''Martin har antagligen varit för full de flesta gånger vi spelat in skivor. Det är först de sista gångerna som nykter han har upptäckt att det ju faktiskt är rätt kul! Vi har alltid gillat studion, men vi har haft dåliga och bra stunder. De dåliga skapade vi själva genom att dricka och partaja för mycket."

...låtar han är trött på att spela:

''Inte direkt några, men vi kan ju välja att inte spela en låt. Som “People are people", den känner ingen av oss för att spela. Den här turnén, i alla fall."

Christoffer heter Berg i efternamn och står med som programmerare på "Delta machine", Depeche Modes kommande platta. Tidigare är 31-åringen från Göteborg mest känd för egna projektet Hird och för att ha producerat och mixat låtar åt The Knife. En grupp som så många andra de senaste decennierna hämtat musikalisk inspiration från Depeche Mode.

- Vi gillar The Knife, såklart. Men det var inte därför Christoffer fick jobbet. Han kom med många idéer och mycket energi. Han var faktiskt något av ett geni i studion, säger Fletcher.

På vilket sätt?

- I allt han gjorde. Han var väldigt kreativ. Jag tror han kommer bli en stor stjärna i framtiden vad han än satsar på, säger Fletcher från Austin i Texas.

"Två fantastiska låtskrivare"

Depeche Mode är i veckan på den stora musikfestivalen SXSW för att möta press och fans, och förstås för att spela nya låtar från bandets trettonde platta sedan starten.

- Det springer omkring unga band till höger och vänster här, muttrar Fletcher.

Vad kan Depeche Mode lära nya band?

- Att allt handlar om att skriva bra låtar. Jag har haft turen att vara med i ett band som haft två fantastiska låtskrivare, Vince Clarke (som hoppade av redan 1981) och Martin Gore. Och nu skriver ju även Dave (Gahan) låtar. Låtar är nyckeln till succé, säger Fletcher.

Uppdaterad blues

"Delta machine" ger redan i titeln en fingervisning om hur Depeche Mode år 2013 låter. Maskinellt uppdaterad blues av ett trio som fortfarande i grunden är ett elektroniskt band.

- Det var först när vi började repa nyligen som jag märkte hur avskalade många av låtarna är. "Vad ska jag spela, det finns ju bara en gitarrslinga och en bas?". Enkelheten är viktigt på den här plattan, förra gången ansträngde vi oss kanske lite för mycket, säger Fletcher.

Vad är roligast med att i dag vara med i Depeche Mode?

- Roligast? Jag har ju väldens bästa jobb, inte sant? Du går i plugget, startar ett band och börjar spela och hoppas att det ska hålla något år. Trettio år senare har din hobby blivit en framgångsrik karriär. Tro mig, det här är en dröm som gått i uppfyllelse. Vi har miljontals fans världen över, samtidigt kan vi leva anonyma liv och glida in på puben. Vi är i en sådan perfekt position. Jag nyper mig i armarna hela tiden, säger Fletcher.

"Vi har för många klassiker"

I juni kommer "The Delta Machine tour" till Sverige och Peace & Love i Borlänge. Det kommer att bli den största svenska publik som Depeche Mode spelat för hittills.

Vad kan vi vänta oss?

- Tja, några låtar från nya plattan. Sedan har vi det mycket svåra uppdraget att hitta låtar från våra äldre plattor som gör både oss och alla fans därute nöjda. Det är ett tufft jobb att sätta ihop en låtlista. Om vi kan spela i tre och en halv timme så skulle det lösa en del, men det kan vi inte. Vi har för många klassiker, säger Fletcher.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!