Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den otroliga sagan om Roxette

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här återförenas Per Gessle och Marie Fredriksson i Amsterdam. Datumet var den 6 maj 2009.
Foto: Greetsia Tent

AMSTERDAM Tack vare sin melodiska pop signerad Gessle och en viss utbytesstudent erövrade Roxette världen i början på 90-talet. 

2009 blev året då Sveriges största popexport efter Abba återförenades på scenen. 

Här är berättelsen om Roxette - från början till comebacken.

Få svenskar uppvuxna på 80-talet har väl undgått den smått otroliga historien om hur Roxettes monsterhit ”The Look” nådde USA. 

 En amerikansk utbytesstudent återvände hem efter studier i Borås, med popplattan ”Look Sharp” i bagaget. Väl hemma i Minneapolis bad han medarbetarna på radiostationen KDWB att lyssna på låten, och vips så började den spelas. 

 Det var februari 1989, och det dröjde inte länge innan två förbluffade gruppmedlemmar - Per Gessle och Marie Fredriksson - nåddes av rapporterna om att deras låt spelades ”over there”. 

"Lite stolt"

 Men sagan om Roxette börjar tidigare. Tre år för att vara exakt. 

 Per Gessle har skrivit låten ”Neverending love”. Från början på svenska, till Pernilla Wahlgren, som inte vill ha den. Men under ett möte med Rolf Nygren, dåvarande vd på EMI föreslår Nygren att Per ska spela in den på engelska, tillsammans med Marie Fredriksson. 

 – Jag minns att Per hade skrivit en jäkligt bra låt. Visst är jag lite stolt över att det var jag som kom med idén till Roxette, har han sagt i en tidigare intervju med Expressen. 

 Under försommaren 1986 ges singeln ut, hyfsat anonymt, eftersom de egentligen inte riktigt tror på den. 

 Men låten blir sommarens stora hit och i november samma år släpps gruppens första lp - ”Pearls of passion”. Framgångshjulet Roxette har bara börjat rulla. 


Tillbaka till 1989. ”Look Sharp” säljer 140 000 exemplar på tio dagar när den släpps i oktober året före. Med en bejublad Sverigeturné som pressen kallar ett triumftåg i bagaget åker Per Gessle och Marie Fredriksson över till USA där ”The Look” alltså spelas för fullt. 

 – Det är helt otroligt, jag fattar ingenting. När vi kommer till USA står alla bara och bugar, det är ju som om vi vore riktiga rockstjärnor, säger en förbluffad Marie Fredriksson.

 Den 29 mars blir Roxette den tredje svenska gruppen att placera sig i toppen på amerikanska Billboardlistan med ”The look”. 

Inte sista gången

 Bara Abba och Björn Skifs har tidigare lyckats med den bravaden. Men det är inte sista gången gruppen ska toppa den prestigefyllda listan, långt ifrån. 

 Duon får ytterligare skjuts i karriären av en smått hysterisk Europaturné i slutet av året, och i juni 1990 blir ”It must have been love” den tredje låten under drygt ett år att ligga etta på Billboard. 

 Det efter att ha varit med i storfilmen ”Pretty Woman”. 


1991 satsar skivbolaget EMI närmare 20 miljoner kronor på duon och de känner en viss press. 

 – Det känns onekligen som om de väntar sig en del av oss, säger Per Gessle.

 Men leveransen låter inte vänta på sig. Under våren säljs plattan ”Joyride” i 2,2 miljoner exemplar på en månad och i maj ligger även ”Joyride” etta på Billboardlistan.

 – Jag är så rörd så jag inte vet vad jag ska säga, säger Marie Fredriksson till Expressen när hon firar på Café Opera.

Hur stora som helst

 I september säljer bandet ut 104 200 biljetter till sin Sverigeturné på en vecka. Sverigeturnén blir till en världsturné som pågår i ett och ett halvt år. Duon spås bli hur stora som helst.

 – Intresset har nått en nivå där det nästan är sjukt. Vi har blivit mer ett fenomen än ett popband, säger Per Gessle.


1994. Efter ett mellanår med barnafödande för Maries del och bröllop för Per ska de komma tillbaka med ”Crash, Boom, Bang”. 

 Men det väntade banget uteblir. Skivan säljer ”bara” i 4 miljoner exemplar, vilket ses som ett misslyckande. 

Grungen regerar

 I USA vill skivbolaget inte ge ut skivan på marknaden. I ställer för Roxettes melodiösa pop är det grungen som regerar med band som Nirvana och Pearl Jam i spetsen.  

 De bestämmer sig för att ta en paus. Familjelivet blir viktigare, och kanske är det också de senaste årens misslyckade lanseringar som ligger bakom. 

 – Vi kom till en punkt sommaren 1995 då vi kände att vi måste ta en paus. Antingen byta liv eller också lägga ned det här. Vi bestämde oss för att inte göra någonting på några månader. 

 – Sedan dröjde det ganska länge innan vi gjorde någonting. Av ganska naturliga skäl: Vi fick barn, både Marie och jag, förklarade Per.


1999 och 2001 släpps plattorna ”Have a nice day” och ”Roomservice”. De tas emot hyfsat på hemmaplan, men Roxette är långt ifrån den framgång de rönte under början av 90-talet. Försäljningsmässigt. 

 Fansen däremot, de glömmer inte. 


15 september 2002. Roxette ska just presentera sin turnéplan för Europa, med ett 50-tal spelningar, när beskedet kommer: Marie Fredriksson, 44, har drabbats av en hjärntumör. 

 Efter ett fall i hemmet har hon vårdats för hjärnskakning på Karolinska Sjukhuset, där tumören kan konstateras. 

 Sångerskan blixtopererats, men fortsätter att kämpa mot sin sjukdom. 

 2003 släpps singeln ”Opportunity Nox” där Marie sjunger i bakgrunden. Det blir det första hon gör sedan tumören. Men än är det långt kvar till en återförening på scenen. 


November 2008. Per Gessle släpper skivan ”Party crasher”. Marie Fredriksson gör comeback på scenen i showpaketet ”Stjärnklart”. 

 Klädd i vitt, sittandes på en pall framför hon bland annat ”Tro” när Expressen är på plats i Norrköping. Vägen tillbaka har börjat. Samtidigt avslöjar Per Gessle att han hoppas på en återförening. 

 – Det är en tröskel som hon har tagit steget över, att hon står på scenen igen. Så funkar det för henne förväntar jag mig ett telefonsamtal vilken dag som helst. Det vore skitkul så klart, säger Per Gessle.


6 maj 2009. Det tusentals fans, och både Per Gessle och Marie Fredriksson har drömt om blir sant. Ett återförenat Roxette står på scenen tillsammans på Melkweg i Amsterdam. Tårarna rinner ner för både fansen och flera i produktionens kinder. 

 Roxette är, på riktigt, tillbaka.

FAKTA

ROXETTE – ÅR FÖR ÅR

1986
Per Gessle spelar in ”Neverending love”, en låt Pernilla Wahlgren ratat, tillsammans med väninnan Marie Fredriksson. Duon kallar sig Roxette, samma namn Gyllene Tider använde när de försökte lansera sig utomlands. Singeln blir en sommarhit och under hösten kommer debuten ”Pearls of passion”.

1987
Marie Fredriksson vill inte släppa solokarriären, och ger ut albumet ”Efter stormen”. Hon gör även en soloturné, men huvudnumret är Roxettes medverkan i ”Rock runt riket”-turnén med Eva Dahlgren, Ratata och Orup. Roxette avslutar året med att ge ut julsingeln ”It must have been love (Christmas for the broken hearted)”.

1988
Roxette ger ut albumet ”Look sharp!” och åker ut på sin första ”egna” turné. Albumet blir en stor succé i Sverige, men bara i Sverige. Tills en amerikansk utbytesstudent åker hem till Minneapolis och lämnar över en kassett med singeln ”The look”. Låten blir snabbt en radiohit i USA.

1989
Roxettes amerikanska skivbolag ger ut ”The look” i januari. Den åttonde april toppar singeln den amerikanska singellistan. Innan året är slut har ”The look” legat etta på över tjugo singellistor världen över. Under sommaren blir ”Listen to your heart” bandets andra singeletta i USA.

1990
En omarbetad version av Roxettes ”It must have been love” hamnar på soundtracket till ”Pretty woman” - succéfilmen med Richard Gere och Julia Roberts. Låten blir en stor hit världen över - i USA blir den Roxettes tredje listetta. Under slutet av året färdigställer de sitt tredje album, ”Joyride”.

1991
Roxettes popularitet peakar med ”Joyride”. Titellåten toppar amerikanska Billboardlistan och även den svenska - för första gången. Albumet, som ligger etta i Tyskland i över fyra månader, säljer i över tio miljoner exemplar. Roxette gör över hundra konserter på ”Join the Joyride world tour”.

1992
Roxette ger ut ”Tourism”, med livelåtar och studiospår inspelade under världsturnén. ”How do you do” blir en hit i Europa men Roxettes amerikanska skivbolag är inte intresserade av att marknadsföra albumet. Skivan blir dock bland annat etta i Tyskland och tvåa i England.

1993

Roxette blir det första bandet från ett icke engelskspråkigt land som föräras en egen ”MTV Unplugged”-show. Konserten spelas in på Cirkus i Stockholm i januari. Senare under året får Roxette en hit med ”Almost unreal”, från soundtracket till söndersågade filmen ”Super Mario Bros”.

1994
I april kommer ”Crash! Boom! Bang”. Albumet hamnar topp tre i bland annat Tyskland och England men floppar i USA. Anledningen? McDonalds hade dödat marknaden med att sälja en miljon ex av en bantad version av skivan i USA innan cd-releasen. Under hösten beger sig bandet ut på en ny världsturné.

1995
Roxette fortsätter världsturnén. I februari spelar de i Peking, och får kritik får att uppträda i en diktatur. Under hösten ger Roxette ut hitsamlingen ”Don’t bore us - get to the chorus”. Gyllene Tider återförenas för att spela på nya låten - ”She doesn’t live here anymore”.

1996
Marie Fredksson ger ut ett soloalbum och Gyllene Tider återförenas för den klassiska ”Återtåget”-turnén. Hitsamlingen ”Halmstads pärlor” säljer i över en halv miljon exemplar och Roxette tar en paus... till hösten. Då kommer spanskspråkiga samlingen ”Baladas en espanol”, som säljer guld i en rad spanskspråkiga länder.

1997
Per Gessle ger ut sin engelskspråkiga solodebut ”The World according to Gessle”. Jonas Åkerlund regisserar videor till ”Do you wanna be my baby” och ”Kix”. Skivan blir en mindre framgång - i Sverige.

1998
Roxette spelar in albumet ”Have a nice day” i Spanien.

1999
Roxette gör comeback med singeln ”Wish I could fly” innan cd:n ges ut i mars. Albumet floppar i England och EMI ger inte ens ut skivan i USA, men den blir en hit i Europa. Holländske superregissören Anton Corbijn (U2, Nirvana, Depeche Mode) regisserar videon till ”Stars”.

2000
Marie Fredriksson ger ut samlingen ”Äntligen” som blir en stor succé och turnerar i Sverige under sommaren innan Roxette återförenas i studion för att spela in albumet ”Room service”.

2001
”Room service” ges ut. Roxette spelar första singeln ”The centre of the heart” under schlager-SM och blir listetta i Sverige men i övriga världen går det trögt. Ironiskt nog mottar duon regeringens exportpris samma år.

2002
Roxette ger ut samlingen ”The ballad hits”, men året slutar i moll. I september konstateras att Marie Fredriksson drabbats av en hjärntumör.

2003

Roxette ger ut samlingen ”The pop hits”. Marie Fredriksson är fortfarande inte frisk och videon till singeln ”Opportunity nox” blir därför tecknad. Under sommaren ger Per Gessle svenskspråkiga soloalbumet ”Mazarin”, som blir en enorm framgång i Sverige.

2004

Gyllene Tider fyller 25 år och firar med albumet ”Finn 5 fel”. Det blir en stor framgång, och bandets sommarturné drar nästan en halv miljon svenskar. Roxette däremot - de verkar inte finnas längre.

2005
En belgisk grupp gör en technocover på ”Listen to your heart” och får en topp tio hit i USA. Gessle får pris får att ”It must have been love” spelats i radio över fyra miljoner gånger.

2006
Roxette fyller 20 - och firar med ”Roxbox” och en ny hitsamling med två nyinspelade låtar, ”One wish” och ”Reveal”. De framträder även på SVT:s ”Världens barn”-gala.

2007
Per Gessle ger ut ”En händig man”. Roxette faller i sömn.

2008
Per Gessle ger ut ”Party crasher”. Roxette i djup dvala.

2009
Per Gessle på Europaturné spelar oväntat en massa Roxette-låtar. Roxette väcks oväntat till liv för en serie konserter i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.