Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansband invaderar topplistan

Scotts ligger på andra plats på albumlistan. "Nu har jag nått ut till den stora massan", säger sångaren Henrik Strömberg.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det råder dansbandsfeber. 

Tre av Sveriges just nu tio populäraste band är dansband. 

-  Vi har hållit på i 40 år och det har aldrig varit så fantastiskt, säger Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson.

Veckans albumlista har tre dansband på topp tio: Scotts, Lasse Stefanz och Rolandz.

 För Scotts sångare Henrik Strömberg är svaret på dansbandsmusikens uppsving enkelt:

 -  Det beror helt och hållet på intresset från media. Syns man inte finns man inte. Det har alltid varit populärt hos folk, men nu har det nått ut till den stora massan. Det är kul att det går framåt, säger han.

Yngre publik

 Lasse Stefanz har också märkt av det ökade intresset.

 - Vi har hållit på i 40 år och det har aldrig varit så fantastiskt som i år. Det är bland de topp tre bästa somrarna någonsin för oss. Mycket beror  på uppmärksamheten i "Dansbandskampen" som har plockat fram band ur städskrubben och fört ut dem  i rampljuset. Uppsvinget beror också på yngre band som Scotts, men även gamlingar som oss har fått en yngre publik, säger han.

"Känns unikt"

 Thomas Deutgen, jurymedlem i förra årets "Dansbandskampen"  i SVT och nu programledare i P4 Dans förklarar sin syn på dansbandsfebern.

 - Dansbandsmusik är vad det är, det är inga överraskningar. Man vill ha igenkänning och det får man. Jag har svårt att tro att det har varit tre band på albumlistans topp tio tidigare, det känns unikt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.