Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dansband invaderar topplistan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Scotts ligger på andra plats på albumlistan. "Nu har jag nått ut till den stora massan", säger sångaren Henrik Strömberg.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det råder dansbandsfeber. 

Tre av Sveriges just nu tio populäraste band är dansband. 

-  Vi har hållit på i 40 år och det har aldrig varit så fantastiskt, säger Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson.

Veckans albumlista har tre dansband på topp tio: Scotts, Lasse Stefanz och Rolandz.

 För Scotts sångare Henrik Strömberg är svaret på dansbandsmusikens uppsving enkelt:

 -  Det beror helt och hållet på intresset från media. Syns man inte finns man inte. Det har alltid varit populärt hos folk, men nu har det nått ut till den stora massan. Det är kul att det går framåt, säger han.

Yngre publik

 Lasse Stefanz har också märkt av det ökade intresset.

 - Vi har hållit på i 40 år och det har aldrig varit så fantastiskt som i år. Det är bland de topp tre bästa somrarna någonsin för oss. Mycket beror  på uppmärksamheten i "Dansbandskampen" som har plockat fram band ur städskrubben och fört ut dem  i rampljuset. Uppsvinget beror också på yngre band som Scotts, men även gamlingar som oss har fått en yngre publik, säger han.

"Känns unikt"

 Thomas Deutgen, jurymedlem i förra årets "Dansbandskampen"  i SVT och nu programledare i P4 Dans förklarar sin syn på dansbandsfebern.

 - Dansbandsmusik är vad det är, det är inga överraskningar. Man vill ha igenkänning och det får man. Jag har svårt att tro att det har varit tre band på albumlistans topp tio tidigare, det känns unikt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.