Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brunkert var en av Sveriges allra skickligaste musiker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Musikern Ola Brunkert hittades på måndagen död utanför sitt hem på Mallorca. Ola Brunkert blev 62 år gammal.

Han var en av Sveriges allra skickligaste musiker. 

Trummisen och Örebroaren Ola Brunkert medverkade på oräkneliga Abba-inspelningar och anlitades av Sveriges viktigaste artister. 

Ola Brunkert blev 62 år gammal. Han hittades död vid sitt hem på Mallorca den 16 mars.

 - Han var en lysande jazztrummis som gick över till att spela pop. 

 Så minns vännen Janne Schaffer Ola Brunkert. De två träffades och började spela tillsammans redan i mitten av 1960-talet, bland annat i banden Grapes of Wrath och OPUS III.

Älskade musiken

 Ola Brunkerts kärlek till popmusiken växte sig stark, och han kom att bli en av de musiker som spelade allra mest tillsammans med världens största popgrupp - Abba. Brunkert medverkade på nio album med bandet, och turnerade med Abba 1977, 1979 och 1980.

 Olas första samarbete med Abba var på deras allra första singel ”People Need Love”.

 Tillsammans med Rutger Gunnarsson är han den musiker som varit med och spelat på flest Abba-plattor.

Mycket uppskattad

 Hans skicklighet uppskattades av många stora svenska artister, och genom åren spelade han med bland andra Arne Domnerus, Ted Gärdestad, Thomas Ledin, Björn J: son Lindh, Ulf Lundell, Pugh Rogefeldt, Björn Skifs, Magnus Uggla och Jerry Williams. 

 Ola Brunkert föddes den 15 september 1946 i Örebro och hittades död den 16 mars 2008 vid sitt hem på Mallorca. Han utvandrade för många år sedan till den spanska solen, där han förgyllde ö-livet genom att spela jazz på Palmas fiestor. 

 Ola Brunkert sörjs närmast av sina två barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.