Blackpink – från stenhård träning till världsfenomen

K-pop succén i Sydkorea – duon skriver musik åt giganter
Blackpink – som de ser ut på nyligen släppta albumet ”The album”. Jennie, Jisoo, Lisa och Rosé.
Foto: YG Entertainment
Blackpink, bild ur dokumentären på Netflix, från vänster Jisoo, Rosé, Jennie och Lisa.
Foto: NETFLIX
Blackpink, live på scen ur dokumentären på Netflix, från vänster Lisa, Jisoo, Rosé och Jennie.
Foto: NETFLIX

Blackpink är fyra unga koreanskor med mer än 50 miljoner följare på Youtube.

De har på några år gått från hårt träningsschema och hemlighetsmakeri till att bli en av världens populäraste popgrupper – som samarbetar med Lady Gaga, Cardi B och Selena Gomez och är aktuella med en dokumentär på Netflix.  

Redan som tonåringar fick de fyra tjejerna Lisa, Jennie, Rosé och Jisoo kontrakt med det stora skivbolaget och talangagenturen YG Entertainment i Seoul i Sydkorea. En stor grupp av unga tjejer sattes i hård träning för att vässa sina färdigheter i sång, rap, dans och skådespelande.

Det var ingen lek; enligt en artikel i CNN stod 14 timmars träning på schemat dagligen under flera år. Allt för att hitta de fyra bästa medlemmarna till den nya tjejgruppen Blackpink.

Vilka framgångar har Blackpink haft?

Blackpink har haft sju låtar på den amerikanska Hot 100-listan. På Spotify har Blackpink 29 miljoner lyssnare – varje månad. Det nyligen släppta albumet ”The album” har enligt skivbolaget förhandsbeställts i mer än en miljon exemplar. På Youtube har gruppen 50 miljoner följare, på Instagram 30 miljoner och på Tiktok 19 miljoner. 

Blackpinks musikvideor är några av de mest visade någonsin från en k-pop-grupp på Youtube, och 2019 blev de den första tjejgruppen inom k-pop som spelade på Coachellafestivalen i USA .

När bildades Blackpink?

De fyra medlemmarna i Blackpink fick kontrakt med YG Entertainment 2010-2012, men vilka som skulle ingå i gruppen var hemligt och det gick många rykten bland k-popfansen. Det dröjde till 2016 innan det avslöjades vilka fyra det blev och debuten kunde släppas, en dubbelsingel med låtarna ”Whistle” och ”Boombayah”.

Här är de fyra medlemmarna i kvartetten, som de beskrivs i NME:s nybörjarguide till Blackpink. 

Det här är Lisa i Blackpink

Lisa i Blackpink har det fullständiga namnet Lalisa Manoban och smeknamnet Lalice. Hon är född 27 mars 1997 och hennes roll i Blackpink är framför allt sången och dansen. Lisa är född och uppväxt i Thailand och kunde inte ett ord koreanska när hon flyttade till Sydkorea för att inleda sin artistutbildning. I dag talar hon flytande koreanska och dessutom engelska, japanska och thai.

Det här är Jennie i Blackpink

Jennie i Blackpink heter egentligen Kim Jennie och har dessutom två smeknamn: Jendeukie och NiNi.  Hon rappar och sjunger i Blackpink. Jennie föddes 16 januari 1996, skickades till Nya Zeeland som nioåring för att studera och skrev kontrakt med YG Entertainment 2010, när hon var 14 år. Jennie både sjunger och rappar och har samarbetat med k-popnamn som Lee Hi, G-Dragon och Seungri innan hon blev medlem i Blackpink. Hon talar koreanska, engelska och japanska.

Det här är Rosé i Blackpink

Rosé i Blackpink heter Park Chae Young och kallas ibland Rosie. Hon sjunger och dansar. Hon föddes 11 februari 1997 och provsjöng och provdansade vid en audition i Australien eftersom hon bodde där med sin familj. Hon värvades av YG Entertainment 2012 och pratar liksom de andra i bandet flera språk: koreanska, engelska och japanska.

Det här är Jisoo i Blackpink

Jisoo i Blackpink heter Kim Ji Soo har smeknamnet Chichoo. Hon är född 3 januari 1995 och sjunger i Blackpink. Efter att hon kontrakterats som trainee hos skivbolaget 2011 har hon medverkat i videor med flera andra k-popartister. Hon talar koreanska och kinesiska, men inte engelska. När hon var yngre spelade hon basket och tränade taekwondo.

Vad handlar Netfixdokumentären om?

Netflix nya dokumentär ”Blackpink: Light up the sky” följer den populära gruppen från starten till deras superstjärnestatus och avslöjar hur bandet blev till och hur lång tid det tog för dem att träffas. Här talas om perfektionen som krävs, de hårda kraven från skivbolaget och trycket och förväntningarna från miljoner fans.

Med ett visst vemod pratar tjejerna om att inte växa upp med sina familjer, missade upplevelser och om att känna sig levande på scenen men efteråt känna tomhet i tystnaden.

Kolla i Blackpinks nya video ”Lovesick girls”


LÄS MER:

Sexskandalerna som skakar k-popvärlden 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.