Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björk: Rihanna får det plötsligt att svindla

Rihanna på scen under måndagens show i Globen. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Det är mycket som står på spel.

Efter inställda konserter och festivalfiasko är Globen-spelningen stjärnans chans till tredje gången gillt.

Det här är Rihannas chans till revansch.

LIVE

RIHANNA
Globen, Stockholm

Publik: Utsålt.
Vem: Robyn Rihanna Fenty, 25 år, från Barbados har släppt sju album på lika många år. Det senaste "Unapologetic" kom 2012 och följdes upp av turnén 777, som nådde sju städer i världen, bland annat Stockholm och till Berns.
Vad: Den skandalkantade världsturnén Diamond World Tour gör 96 stopp. På torsdag landar showen i Oslo, Norge.

Utanför Globen är det låg kvällssol och en perfekt ljummen julikväll - det är inte helt tokigt att tro att vissa väljer att tända grillen den här kvällen i stället.

Och en timme efter insläpp är det fortfarande alldeles för glest i publiken. Men vid det här laget känner publiken till Rihanna akademiska 45 minuter (som ibland blir upp till tre timmar). Och när det svarta skynke som hängts upp framför scen rivs ned och blottar stjärnan från Barbados 30 minuter efter utsatt tid är Globen utsåld.

 

Rihanna börjar med att visa sin allra mest ghettofabulösa sida, en lagom nochalant rapsång i "Phresh out on the runway" från senaste skivan "Unapologetic". Hon är klädd i transparent svart och guldig kreation och har färgat håret stålgrått.

Sen följer en ganska slö och uttråkad del av föreställningen. Rihanna ser mest ut att göra en av alla dagar på jobbet.

Men så är det som att hon hämtar ny energi i ett av alla klädombyten. Med höga vita stövlar och solglasögon blir den medelmåttiga en lång och lättsam brygga över till en del där spelningen bara fortsätter växa.

I det klichéartat sexiga numret "Jump" är Rihanna klädd i underkläder och badar i rött sken. För att ingen ska undgå temat avfyras eldbomber så tätt att arenan bokstavligen blir het. Ingen annan stjärna hade lyckats komma undan med det men Riri bryter den krystade stämningen genom att hoppa, vifta med armen och skrika "jump, jump" med jämna mellanrum.

 

Och ungefär samtidigt börjar jag komma överens med idén att Rihanna faktiskt bara använder sin röst på valda delar av nästan alla låtar. (Om det är körsångerskan eller inspelat som förstärker är jag osäker på.)

Och det som kan uppfattas som oinspirerat eller frånvänt är i själva verket bara Rihannas naturligt ascoolt nochiga stil. Hon menar inte att vara loj.

Det dröjer, men extranumren blir allt jag saknat under hela den 25 låtar långa konserten. Rihannas röst. Hon har bytt om till en dräkt prydd av gnistrande stenar och står stilla framför ett mickstativ. Och sjunger den enorma balladen "Stay".

Plötsligt har hon en sådan röst och inlevelse att det först svindlar och sedan värker i magen på mig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!