Jonas "Basshunter" Altberg mobbades hela skoltiden. Han fick diagnosen Tourettes syndrom i tioårsåldern. "Jag skämdes så mycket", säger han. Foto: Jana Christina Eriksson
Jonas "Basshunter" Altberg mobbades hela skoltiden. Han fick diagnosen Tourettes syndrom i tioårsåldern. "Jag skämdes så mycket", säger han. Foto: Jana Christina Eriksson

Basshunter: "Det var hemskt och jag for illa"

Publicerad
Uppdaterad
Som barn var Jonas "Basshunter" Altberg mobbad med stora problem i skolan.
Dessutom hade han funktionshindret Tourettes syndrom.
I dag är han en storsäljande världsartist, reser världen runt och får snart sin egen tv-show i England.
- Det är tack vare mina föräldrar jag sitter här i dag, säger skivaktuella Jonas.
När Jonas Altberg, 24, mer känd som Basshunter, var i tioårsåldern tog hans mamma med honom till läkaren då han var lite "annorlunda". Han fick diagnosen Tourettes syndrom, ett funktionshinder som gör att du får ryckningar och upprepar olika sorters ord tvångsmässigt.
- Jag skämdes så mycket över det här och ville inte att någon
skulle veta, och det var min största tabbe, berättar Jonas som blev mobbad hela sin skoltid.
- Hade jag bara struntat i det och sagt att det här var en del av mig hade det nog gått bättre. En människa som döljer något blir man obekväm med.
Jonas utsattes för både fysisk och psykisk misshandel i skolan.
- Jag hade det jävligt tufft. Det var svårt att sitta tyst i klassrummet och lyssna på läraren en hel lektion. Det gick inte så bra kan man säga...
Trots engagerade föräldrar och möten med skolan gjordes ingenting. Man skyllde på att läraren inte hade erfarenhet av mobbning.
- Det var hemskt och jag for illa. Hade jag inte haft mina föräldrar som är så starka, tålmodiga och förstående hade det inte gått bra för mig. All min ilska jag bar med mig från skolan gick ju ut över familjen hemma.

"Jag tog kontrollen"

När Jonas började gymnasiet bestämde han sig för att sluta tycka synd om sig själv och se funktionshindret som en utmaning i stället för ett hinder.
- Jag tog kontrollen över det även om det rent tekniskt sett inte borde vara möjligt. Det handlade mycket om vilja och självdisciplin.
I dag är han så gott som symptomfri.

Turnéaktuell

Nu är det turnerande ända fram till mars nästa år som gäller för Jonas. Därefter ska han påbörja inspelningen av sin egna tv-show i England.
- Jag ska vara programledare i engelsk tv. Det ska vara en humoristisk pratshow med gäster. Jag ska ta dit personer som man absolut inte förväntar sig. Det ska bli kul.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag