Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Bag of Trix” är mest för Roxettes superfans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: BRITTA PEDERSEN / DPA/IBL
Bilden är tagen i maj 1987.
Foto: IMAGO/IBL

Med första delen av ”Bag of Trix” inleder Roxette vad som nog är en sista stor lagerrensning.

Även om det finns guld här verkar de riktiga fynden redan gått.

Många minnen och mycket glädje. 

Så kommenterar Per Gessle ”Bag of Trix”, en ny (och vad man kan tänka sig en sista) samling med demos, outtakes och livematerial från Roxettes tre decennier långa och framgångsrika karriär. 

Den där glädjen märks tydligt i ”Hotblooded”, avslutande spåret från boxens första volym som släpps idag. Låten hamnade så småningom på succé-albumet ”Joyride” som tog duon ut på en världsturné från Helsingfors till Sao Paulo. Här är ”Hotblooded” i demo-format, bara Gessle och Marie Fredriksson och sparsam instrumentering i Tits & Ass-studion hemma i Halmstad vintern 1990. 

Demoversionen räcker för att förklara Roxettes framgångar. 

Här finns den känsla för melodier som gjorde duon till ett världsfenomen. Och här finns Fredrikssons stora röst som gjorde att Roxette stack ut bland all internationell pop i skarven mellan åttio och nittiotal. På en trettio år gammal inspelning märks det tydligt hur kul de hade och hur väl de samarbetade.

Resten av första delen av ”Bag of Trix” sticker inte riktigt ut på samma sätt. 

”Let your heart dance with me”, första smakprovet från boxen som släpptes för en månad sedan, gillade jag skarpt men så är det också en helt ny låt vi inte hört från Roxette. Ett undantag här. Majoriteten av materialet är demos av låtar som blev bättre senare. En hel del är dessutom släppt på bandets tidigare samlingar ”The Rox Box”, som en fin cover av The Beatles ”Help!” inspelad i Abbey Road studios.

Känslan är att Gessle nu grävt längst in i byrålådorna för att få ut det sista av Roxettes minnen. 

Och det är nu inget större fel i det. Inte om resultatet i december, när alla fyra volymer finns att lyssna på, blir ett pärlband av högkvalitativa poplåtar som hela tiden söker sig mot en mördar-refräng. Oavsett om de är i form av en liveinspelning i Seattle år 2000 eller en tanig demo från 1986 av ”Like Lovers do”, där Per och Marie börjar karva ut framgången som komma skall. 

Men ändå: ”Bag of Trix” är nog mest för super-fansen. Dom är i och för sig många.

ALBUM

3 GGG

Roxette

Bag of Trix Volume 1

Vem: Landets mest framgångsrika popexport genom tiderna efter ABBA, med fyra USA-ettor och miljontals säljande album, bildades 1986 i Halmstad av Per Gessle och Marie Fredriksson och stängde butiken 2016.

Vad: Första delen av fyra av Roxettes nya samlingsbox som släpps i fysisk form samma dag som del fyra, det vill säga 11 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.