B B King får Polarpriset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polarpriset går till B B King.
Foto: WAYNE

B B King, den siste av de riktigt stora bluesmännen, och den ungerskfödde avantgardistiske kompositören György Ligeti får 2004 års Polarpris.

György Ligeti.

 Polarpriset delas ut för trettonde gången i maj nästa år. Tänkt som ett musikens Nobelpris, men fortfarande med relativt ljumt internationellt intresse.  Kanske för att råda bot på detta, tillkännagavs pristagarna redan nu i oktober - som Nobelprisen - och prisceremonin flyttas från Berwaldhallen till Konserthuset i Stockholm - klassisk Nobelmark.  - Vi behöver längre tid på att planera aktiviteterna kring prisceremonin och Konserthuset har gett oss ett fantastiskt erbjudande, sade Åke Holmquist, ordförande i Polar Music Prize styrelse, om nyordningen vid onsdagens vinnarpresentation på Kungliga musikaliska akademien.

The King of Blues  Med rötterna i Mississippideltat är B B King en levande koppling till en musikform som stöptes under hårt plantageliv i den amerikanska södern kring det förrförra sekelskiftet.  Efter att ha börjat med gospel och lyssnat på bluesmän som Tampa Red och Big Boy Crudup, sökte han som 20-åring upp sin kusin Bukka White, en av de tidiga bluesikonerna, och studerade hans gitarrspel.  Han kom till Memphis 1948 och fick ett första genombrott efter att ha spelat på en radiostation. Det var där han fick smeknamnet Blues Boy, vilket ledde till artistnamnet B B King.  Sedan 1950-talet har han varit en av de största bluesartisterna, inte minst känd för sin omisskännliga, lätt vibrerande gitarrton. Han vill att gitarren ''Lucille'' ska låta mänsklig och låter ton och röst förlänga varandra.  Under 1960-talet var han kanske den viktigaste förebilden för unga brittiska bluesimitatörer som Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page.  TT: Hur mycket är priset till B B King också ett pris till bluesen som konstform?  - Väldigt mycket. Vi tänker när vi utser pristagare inte bara på personligheterna utan också på företeelserna, svarar Åke Holmquist.

Tiden stoppas  György Ligeti belönas inom det klassiska området. Han flydde från Ungern 1956 och sög snabbt upp det västeuropeiska avantgardets kompositionstekniker.  På 60- och 70-talet tillbringade han mycket tid i Sverige och ser fram mot att den 24 maj få ta emot priset ur kung Carl Gustafs hand.  - Jag undervisade på Musikhögskolan och Sveriges Radios musikskola. På den tiden hade jag ingen lärartjänst utan jag åkte till Sverige och undervisade i komposition, berättar han på svenska i telefon från Hamburg.  Ligeti har studerat afrikanska rytmer och amerikansk minimalistisk musik. Världsberömmelse kom när hans orkesterverk Atmosphéres blev filmmusik i Stanley Kubricks 2001 - ett rymdäventyr.  - Han har utvecklat det här med kluster, alltså toner som ligger väldigt nära varandra, nästan brusmusik, beskriver Åke Holmquist.  - Det intressanta med honom är att han upphäver tiden. Känslan av att ett stycke börjar eller slutar upphävs.  Pristagarna får en miljon kronor var. B B King uppträder i Stockholm den 22 maj. Inget är klart med Ligeti än.  Lars Pedersen/TT

FAKTA

B B King är född den 16 september 1925 och har sedan 1950-talet varit en av de största bluesartisterna, inte minst känd för sin omisskännliga, lätt vibrerande gitarrton.
Han föddes som Riley King men fick under ett jobb på en radiostation smeknamnet Blues Boy, vilket gav honom artistnamnet B B King.

Under den andra halvan av 1960-talet var han kanske den viktigaste förebilden för unga brittiska bluesimitatörer som Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page och andra blivande ''supergitarrister''.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.