Att bli känd var aldrig något Avicii önskade. I stället för att ta honom till toppen – åt det upp honom. Foto: Emil NordinAtt bli känd var aldrig något Avicii önskade. I stället för att ta honom till toppen – åt det upp honom. Foto: Emil Nordin
Att bli känd var aldrig något Avicii önskade. I stället för att ta honom till toppen – åt det upp honom. Foto: Emil Nordin
Inför kvällens spelning, den sista i Norden någonsin, har Bergling äntligen hittat tillbaka till sitt välmående. Foto: Ronny Johannesson / KVPInför kvällens spelning, den sista i Norden någonsin, har Bergling äntligen hittat tillbaka till sitt välmående. Foto: Ronny Johannesson / KVP
Inför kvällens spelning, den sista i Norden någonsin, har Bergling äntligen hittat tillbaka till sitt välmående.  Foto: Ronny Johannesson / KVP
"Han mår bra. Det gör han absolut och jobbar på för fullt med låtar och så, så det är bara bra", säger hans mamma Anki Lidén. Foto: Sven Lindwall"Han mår bra. Det gör han absolut och jobbar på för fullt med låtar och så, så det är bara bra", säger hans mamma Anki Lidén. Foto: Sven Lindwall
"Han mår bra. Det gör han absolut och jobbar på för fullt med låtar och så, så det är bara bra", säger hans mamma Anki Lidén.  Foto: Sven Lindwall
Tim Bergling mer känd som världsstjärnan Avicii hade hela världen framför sina fötter. Foto: Emil NordinTim Bergling mer känd som världsstjärnan Avicii hade hela världen framför sina fötter. Foto: Emil Nordin
Tim Bergling mer känd som världsstjärnan Avicii hade hela världen framför sina fötter.  Foto: Emil Nordin
När Tim "Avicii" Bergling bestämde sig för att sluta turnera var beslutet det svåraste i hans liv. Foto: David Fisher/Rex Shutterstock / DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURESNär Tim "Avicii" Bergling bestämde sig för att sluta turnera var beslutet det svåraste i hans liv. Foto: David Fisher/Rex Shutterstock / DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
När Tim "Avicii" Bergling bestämde sig för att sluta turnera var beslutet det svåraste i hans liv.  Foto: David Fisher/Rex Shutterstock / DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
26-åringen från Östermalm var en av världens bäst betalda dj:s och fick med sitt eget sound hela världen att dansa till hits som "Levels". Foto: Ronny Johannesson / KVP26-åringen från Östermalm var en av världens bäst betalda dj:s och fick med sitt eget sound hela världen att dansa till hits som "Levels". Foto: Ronny Johannesson / KVP
26-åringen från Östermalm var en av världens bäst betalda dj:s och fick med sitt eget sound hela världen att dansa till hits som "Levels".  Foto: Ronny Johannesson / KVP
För Avicii började framgångssagan med intresset för datorer och att sjunga. Foto: Emil NordinFör Avicii började framgångssagan med intresset för datorer och att sjunga. Foto: Emil Nordin
För Avicii började framgångssagan med intresset för datorer och att sjunga.  Foto: Emil Nordin

Aviciis väg till avslutet

Publicerad

När Tim "Avicii" Bergling bestämde sig för att sluta turnera var beslutet det svåraste i hans liv.

Att bli känd var aldrig något han önskade. I stället för att ta honom till toppen – åt det upp honom.

Inför kvällens spelning, den sista i Norden någonsin, har Bergling äntligen hittat tillbaka till sitt välmående.

– Han mår bra. Det gör han absolut och jobbar på för fullt med låtar och så, så det är bara bra, säger hans mamma Anki Lidén.

Tim Bergling mer känd som världsstjärnan Avicii hade hela världen framför sina fötter. 26-åringen från Östermalm var en av världens bäst betalda dj:s och fick med sitt eget sound hela världen att dansa till hits som "Levels".

Då kraschade han.

2012 kollapsade stjärnan och las in på sjukhus i över en vecka. Han hade drabbats av en inflammation i bukspottskörteln och stjärnans liv som tidigare kantats av fest och alkohol förändrades därefter drastiskt.

Inför kvällens spelning, den sista i Norden någonsin, har Bergling äntligen hittat tillbaka till sitt välmående. Foto: Vallery Jean / ALL OVER PRESS WIREIMAGE

– Men det var inte bara krökandet, utan även schemat. Man kan inte göra 320 gig om året. Det är jävligt påfrestande, emotionellt och fysiskt och psykiskt. Vi ändrade schemat totalt efter det. Jag slutade dricka, började ta hand om mig bättre i allmänhet och tog bort en massa gig, sa stjärnan år 2014 till magasinet Café.

 

Men snart kom nästa bakslag. Bara några månader senare konstaterade läkarna att artisten hade en blockerad gallblåsa. Hela gallblåsan opererades då bort, så även blindtarmen – som också visade sig ha brustit.

29 mars i år kom sedan beskedet. Avicii meddelade att han skulle sluta turnera och inte ge några fler konserter. Artisten vill ha mer tid till sina intressen och sig själv – men först en avskedsturné.

Avicii skulle ta klubbmusiken till arenorna.Foto: C Flanigan / ALL OVER PRESS WIREIMAGE

Strax stod det klart att det skulle bli en spelning i hela Norden och den skulle ske 5 augusti på Tallriken i Malmö.

Inför kvällens spelning har världsstjärnan äntligen hittat tillbaka till hälsan.

– Han mår bra. Det gör han absolut, säger hans mamma Anki Lidén.

För Avicii började framgångssagan med intresset för datorer och att sjunga. När han är 17 år prövar han att slå ihop sina båda intressen – och gör musik på sin dator.

Att Tim Berling skulle bli en världsstjärna med låtar som hela världen nu sjunger med i var aldrig tanken. Det skulle vara en hobbyverksamhet.

 

 

På ett kafé på Östermalm ändras allt – han träffar sin blivande manager Ash Pournouri som får upp ögonen för 19-åringens talang.

2012 kollapsade stjärnan och lades in på sjukhus i över en vecka.Foto: David Fisher/Rex Shutterstock / DAVID FISHER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Startskottet kommer med singeln "Seek Bromance" år 2010. Singeln når topp 20 i både Sverige och Belgien. Nästa singelsläpp året efter, låten "Levels", gör Avicii känd över hela världen och han vinner en Grammis för "Årets låt."

Framgången fortsätter och med singeln "Wake me up" blir svensken den första artisten att någonsin ha en låt som spelats över 200 miljoner gånger på streamingtjänsten Spotify.

"Jag kommer aldrig sluta med musik och jag kommer att fortsätta att kommunicera med mina fans, men jag har bestämt att det här årets turné blir min sista. Låt oss avsluta med en rejäl smäll"

 

Han flyttar till Los Angeles och turnerar över hela världen.

Han är också det självklart valet när prinsessparet prins Carl Philip och prinsessan Sofia väljer artist till sitt bröllop.

Tim Bergling känns nu igen världen över - men är inte alls bekväm i det.

Avicii är en av tidernas mest framgångsrika musikexporter.Foto: Ronny Johannesson / KVP

– Dj:s var mer namn än ansikten när jag började. Jag hade aldrig hoppats eller tänkt att det skulle bli så här. Jag skulle aldrig i hela mitt liv drömma om att bli skådespelare eller någon annan typ av artist, för de marknadsförs hela tiden med sina ansikten. Men samtidigt inser jag ju också att kändisskapet är en nödvändig bieffekt av allt det andra, har han berättat i Café.

 

LÄS MER: Avicii tar farväl med supershow

 

Med framgången kom även pengarna. Enligt Forbes har han mellan 2012-2016 dragit in 630 miljoner kronor. Men pengar har aldrig varit det som drivit artisten.

"Mina val och min karriär har aldrig drivits av materiella ting, även om jag är tacksam för chanserna och komforten som min framgång har gett mig", skriver Avicii i det öppna brev som han lät meddela sitt musikaliska avsked i.

Avicii tar farväl med en supershow i Malmö.Foto: Emil Nordin

När Tim "Avicii" Bergling bestämmer sig för att sluta turnera är beslutet det svåraste han tagit i livet.

Avicii tillsammans med Madonna.Foto: Planet Photos / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS

Han är tvungen – för att kunna må bra.

– Det var på grund av hälsan. Hela artistgrejen var inte för mig – men det handlade aldrig om showen eller musiken. Det var alltid det andra runtomkring som inte kom naturligt för mig, alla andra delar av att vara en artist. Jag är egentligen en introvert person och det var ganska jobbigt för mig. Ett tag hade jag för mycket negativ energi, tror jag, säger han strax efter beskedet, till Hollywoodreporter.

Stjärnan var aldrig bekväm på toppen. Alkoholen och festlivet tärde på honom och att vara ett känt ansikte gjorde honom inte lycklig.

 

LÄS MER: Avicii avslöjar: Därför slutar jag att turnera

 

Avicii: "Kommer aldrig sluta med musiken"

Men med beskedet om att lägga av tycks också hälsan ha vänt.

– Han verkar må jättefint och i gott mod. Han verkar må jättebra, säger Eric Ebbing, vän till Avicii och arrangör av fredagens konsert på Tallriken i Malmö.

Han får medhåll av superstjärnans mamma.

– Han mår bra. Det gör han absolut och jobbar på för fullt med låtar och så, så det är bara bra, säger Anki Lidén.

Aviciis lovar dock sina fans att hans musik alltid kommer att leva kvar – även om han lägger turnerandet på hyllan.

Avicii har valt att trappa ner.Foto: Ronny Johannesson / KVP

"Jag kommer aldrig sluta med musik och jag kommer att fortsätta att kommunicera med mina fans, men jag har bestämt att det här årets turné blir min sista. Låt oss avsluta med en rejäl smäll", skriver världsstjärnan i sitt avskedsbrev.

En rejäl show väntar nu Malmö i kväll – då stjärnan vinkar ett sista adjö.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag