Arvikafestivalen nära konkurs - skulder på sju miljoner

Publicerad
Uppdaterad
Efter två förlustår står Arvikafestivalen inför ett hårt ultimatum: hitta hjälp eller gå i konkurs. Trots att arrangörerna har skulder på flera miljoner vägrar de ge upp.
Hultsfredsfestivalen var äldst och föll först. Nu ser det ut som om Sveriges andra festivaldinosaurie är på väg mot utrotning. Efter två katastrofala år har arrangörerna bakom Arvikafestivalen skulder på flera miljoner.
Vid en presskonferens i Arvika på tisdagen redovisade arrangörsföreningen Galaxen resultatet för årets festival. Tio dagar efter festivalen kan ledningen konstatera att Galaxen dragit på sig runt två miljoner i skulder.

Ställer in betalningar

Bara några dagar efter årets festival meddelade föreningen att de tvingats ställa in alla betalningar till leverantörer. Nu framträder en dyster bild av Galaxens ekonomi.
-Vi drogs med ett negativt resultat från förra årets festival som naturligtvis belastar oss. Enligt bokslutet för hela föreningen gick vi back fem miljoner kronor förra året, säger Olov Hallberg, festivalansvarig i Arvika.

Sammanlagt uppgår alltså skulderna till runt sju miljoner kronor. Gänget som driver Arvikafestivalen inser att de inte kan ta sig ur situationen själva. De artister och företag som väntar på att få betalt kan få vänta länge.
-Vi behöver tid för att lösa det här. Som det ser ut nu har vi två alternativ: rekonstruktion eller konkurs. Vi försöker hitta en tredje väg, men då behöver vi hjälp från våra samarbetspartners. Vi behöver hjälp med ekonomin om vi ska kunna minska våra skulder och ta oss vidare, säger Olov Hallberg.

Kommunen försiktigt positiva

När Hultsfredsfestivalens skulder var som störst uppgick de till runt 15 miljoner kronor. Trots ackordsuppgörelser med fler än 100 fordringsägare och flera miljoner i stöd från kommunen lyckades inte festivalen komma på fötter.
Så sent som på måndagen satt ledningen för Galaxen i diskussioner med Arvika kommun. Men några konkreta förslag till hjälp finns inte och kommunen är en av festivalens största fordringsägare.
-Dialogen fortsätter, men det är för tidigt att säga vad vi kan ge för stöd. Totalt har vi fordringar på en miljon kronor. Antingen kan vi gå in med mer pengar eller efterskänka den fordringen, men då måste festivalen uppvisa en ekonomiskt plan som vi tror på, säger kommundirektör Gunnar Tideman.

Hoppas på en framtid

Även om Arvikafestivalens situation påminner om den i Hultsfred hoppas Olov Hallberg på en lösning. Men trots optimism vågar han inte lova att det blir någon Arvikafestival nästa sommar.
-Vi tror på festivalen och vi tror att den har en framtid. Det är många i Festivalsverige som har det tufft nu och även om det kommer mycket folk på festivalerna kämpar många med ekonomin. Om vi tar oss igenom det här kan vi bygga något bra i framtiden, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag