Artisten Jon Lord har gått bort - blev 71 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Originalmedlemmarna i Deep Purple, från vänster: Ian Paice, Ian Gillan och Jon Lord. Den senare gick bort på måndagen, 71 år gammal.
Foto: Yui Mok

Artisten Jon Lord är död.

Han spelade keyboard i det legendariska bandet Deep Purple och var bland annat med och skrev klassikern "Smoke on the water", rapporterar AP.

Lord blev 71 år gammal.

Musikvärlden har förlorat ännu en personlighet.

Den brittiska rockmusikern Jon Lord somnade in på måndagen på ett sjukhus i London, går det att läsa i ett meddelande på hans officiella hemsida.

Jon Lord drabbades av så kallad lungemboli, vilket är en blodpropp i lungan. Han hade under en längre tid kämpat mot cancer i bukspottskörteln.

Enligt nyhetsbyrån AP ska Jon Lords familj ha funnits vid hans sida den allra sista tiden.

"Jon går vidare från mörker till ljus", går det att läsa på meddelandet på hans hemsida.

Klassiska influenser

Jon Lord var med och grundade det klassiska rockbandet Deep Purple 1968. Han fortsatte att spela med bandet till det att han gick i pension 2002.

Lord var bland annat med och skrev superhiten "Smoke on the water", men var också tillsammans med gitarristen Ritchie Blackmore en av de första att föra in mer klassiska influenser i rocken.

Guitarworld.com skriver att Jon Lord under sin karriär dessutom spelade med band som Whitesnake, Paice, Ashton & Lord och The Artwoods. Lord medverkade även på flertalet studioinspelningar, bland annat med George Harrison och Black Sabbaths Tony Iommi.

Jon Lord blev 71 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.