Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artist-elitens farväl till Berndt Egerbladh

Berndts systerson, Mats Öberg, spelade piano och Ann-Kristin Hedmark sjöng Berndts egen visa "Lars".
Foto: ANNA ANNA

Jazzmusiker, folkbildare, tv-profil - och en mycket älskad människa.

När Berndt Egerbladh begravdes grät vännerna öppet.

- Vi har jobbat så väldigt mycket tillsammans, säger Lena Nyman.

Räkna de lyckliga stunderna blott. Så hette  Berndt Egerbladhs sista turné. Men stämningen var tung av sorg när det i går var dags att säga farväl till den kände musikern och programledaren. Nanne Grönvall var tagen efter ceremonin: "Han gjorde starkt intryck på mig. Och han hade ett stort hjärta. Det kommer jag sakna jättemycket."Drygt 230 gäster samlades i Sollentuna kyrka. Bland dem fanns förra socialförsäkringsministern Ingela Thalén (s). - Berndt var med mig mycket i valrörelsen och spelade och sjöng. Han var ju en stark vänstermänniska. Han var väldigt tydlig i sitt budskap om jämlikhet och barns rättigheter, säger hon.

Grät öppet Skådespelerskan Lena Nyman sörjde sin kollega. - Vi har gjort flera LP-skivor, som det hette då, tillsammans. Jag och Berndt har också turnerat väldigt mycket. Han tonsatte Karin Boye på ett fantastiskt vis, berättar hon. Musikern och skådespelaren Jan "Loffe" Carlsson grät öppet när han tog farväl av sin vän. Han stannade till en stund vid kistan och lade sedan en gul ros på locket. Skådespelerskan Lena Dahlman hyllade Berndt med en specialskriven dikt, en travestering på Harry Scott Hollands "Döden betyder ingenting": "I morgon ska jag träffa grabbarna Ellington och Evans. Vi ska lira lite. Allt är bra, mycket bra." - Jag skrev den i natt, berättar hon för Expressen.

Nya visor spelas in Nu lever Berndt Egerbladh vidare genom sin musik. Ann-Kristin Hedmark ska spela in ett helt album med nya Berndt- visor. - Jag lovade honom i kyrkan att jag ska fortsätta sjunga hans sånger, säger hon. Och prästen Hanna Eriksson är övertygad: - Aldrig dör musiken för Berndt. Han har bara fått en annan lyssnarskara - änglaskaran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.