Anton Abele minglade bland stjärnorna. Foto: Scanpix
Anton Abele minglade bland stjärnorna. Foto: Scanpix

Anton hyllades av stjärnorna

Publicerad
Uppdaterad
MÜNCHEN. Svenska Anton Abele, 15, tog i går emot MTV:s fredspris Free your mind på den stora popgalan i München.
Värden, rappartisten Snoop Dogg, överöste med beröm.
- Han sa att han själv blivit utsatt för gatuvåld och att det var jätteroligt att följa mig, säger Anton Abele.
Tidigare har priset delats ut till stora och internationella namn som Bob Geldof och Bono från bandet U2. Publiken, däribland artisterna Nelly Furtado, Amy Winehouse och Craig David, jublade när Anton Abele från Stockholm gick upp som vinnare på scen.

”Han skojade mycket”

– Jag var väldigt nervös. Det kändes som att jag var tvungen att sätta allt på bara ett försök, säger han när Expressen träffar honom i backstage-området efteråt.
Innan galan lade Snoop Dogg tid på att prata och umgås med den svenske 15-åringen.
– Han är rolig och ironisk. Jag trodde inte alls att han skulle vara så trevlig. Han skojade jättemycket, säger Anton Abele.
– Dessutom berättade han om att han själv sett gatuvåld på nära håll, tillägger han.
Även de andra stjärnorna passade på att gratta.
– Nelly Furtado och Avril Lavigne kom förbi och sa ”good job man”. Det var kul, säger han.

En lång dag

Priset kommer inte få Anton Abele att luta sig tillbaka. Det är nu det verkliga jobbet börjar. På kvällarna och nätterna jobbar han och hans pappa mot gatuvåldet.
– Vi måste planera allt och bygga en hemsida, säger han.
Efter galan väntade fest. Men 15-åringen kände sig inte helt laddad att festa.
– Det ska bli jättekul och så, men jag är lite trött. Det har varit en lång dag.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag