UPPRÖRD. Mitt under sändningen av Grammisgalan fördes Andreas Kleerup bort, misstänkt för att ha tagit knark. Foto: Stefan Forsell
UPPRÖRD. Mitt under sändningen av Grammisgalan fördes Andreas Kleerup bort, misstänkt för att ha tagit knark. Foto: Stefan Forsell

Andreas Kleerup efter knarkrazzian: "Det är rena rama 1984"

Publicerad
Uppdaterad
Under tumultartade former fördes Grammiskungen Andreas Kleerup bort mitt under direktsändningen.
Han och två andra kända svenska artister ska ha tvingats lämna urinprov - misstänkta för att ha tagit knark.
Nu berättar Kleerup själv om den kaotiska kvällen.
- Jag kan inte leva i det här landet längre, säger han.
Grammisgalan i onsdags slutade dramatiskt.
Den store vinnaren Andreas Kleerup, tre priser, fördes mitt under TV4:s direktsändning bort av civilklädda narkotikapoliser och fick lämna ett urinprov.
Detta gjorde honom så upprörd att han tog upp händelsen inför rullande kameror och sedan flydde Hovet innan programmet var slut.
Nu berättar Andreas Kleerup i Expressen om kaoset, sin syn på droger och varför han överväger att lämna Sverige.

"Det är så jävla dåligt"

Du fick lämna urinprov mitt under sändningen?
- Jag tycker att det där är så jävla dåligt, här ska vi fira vad vi håller på med och i mitt fall fira det jag kämpat för de senaste 20 åren och så gör polisen så här. Då kan de lika gärna börja dopingtesta folk hejvilt på Idrottsgalan. Beatles "Sgt Pepper" gjordes inte på grönt te och grönsakssoppa. Allt med sånt här blir så känsligt i det här landet. Och allt jag gjort för Sverige, all skatt, Unicef-engagemanget för svältande barn... Alla kan se drogade ut efter en kväll på champagne.
Kleerup vill inte svara på frågan om knarktestet kommer att ge positivt utslag eller negativt. Han svarar:
- Testet får bli som det blir. Det spelar ingen roll. Det är inte det som det här handlar om.
Men är det särskilt konstigt om polisen slår till om de misstänker droger?
Nu berättar Andreas Kleerup i Expressen om kaoset, sin syn på droger och varför han överväger att lämna Sverige. Foto: Krister Larsson - Då kunde de lika gärna göra det i dag. De vet var vi bor. Då kan de ringa på hemma hos oss och be att få kolla. Vi är Sveriges främsta i musikbranschen och jag älskar att bo här. Men jag vet inte om jag kan leva i det här landet längre. Det är rena rama "1984", storebrorsmentalitet.
Vilken är din inställning till droger, använder du själv?
- Min inställning är... Jag säger som John Lennon: "Vad än som tar dig genom natten, det är okej, det är okej".

"Det blev stressat"

Du knuffade vår fotograf Stefan Forsell kraftigt fem gånger och sparkade honom på smalbenet så att han blödde, vill du be om ursäkt?
- Jag är ledsen om han är ledsen. Det var inte meningen att han skulle känna sig illa till mods. Det blev stressat. Hälsa honom från mig.
Dessutom ska ytterligare två kända svenska artister fått lämna urinprov till narkotikapolisen. Den
ene har haft en rad stora hits och är aktuell med nytt album. Den
andre har en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen bakom sig.
- Ni har fått felaktig information, säger en av artisternas talesmän när Expressen når honom.

Tiotal fick lämna prov

Sammanlagt fick ett tiotal medverkande på Grammisgalan lämna urinprov till polisen.
Det fanns flera kända artister bland dessa?

- Det är både och, lite olika. Men jag vill inte gå in på det. Det är en pågående förundersökning. Men ingen sitter häktad, säger Jörgen Nilsson, chef för krogsektionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag