Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ANDERS NUNSTEDT: Deras debut en svensk klassiker

AKTUELLA IGEN. Nicklas Frisk och Andreas Mattssons ger ut "Beat based, song centered, spiritled" igen och nu låter den som den bästa rockgospel Carola satt sina kritvita tänder i, skriver Anders Nunstedt. Foto: Louise Billgert
Det har bara blivit ett enda album med Sweet Chariots, men vilket album det blev.
Det var ett tag sedan sist. De senaste åren har Niclas Frisk oftast hörts med den Atomic Swing-dänga som agerat reklamsnutt för mikromat. Trots att han även blivit medlem i Nina Perssons A Camp. Andreas Mattssons har å sin sida hörts i makaronreklam Popsicle), fastän indiegeniet har även gett ut ett strålande soloalbum ("The lawlessness of the ruling classes"). Men den begåvade duon har också skrivit låtar till bland andra Peter Jöback och, framför allt, bildat band ihop.
Och det är därför vi är här: Nu ges deras debut ut igen - som om det inte vore nog med återutgivningar den här hösten.
Fast "Beat based, song centered, spiritled" låter faktiskt ännu bättre än när det först kom, för tio år sedan.
Att detta hyllade men ganska förbisedda album får en ny chans är inte mer än rätt. Anledningen är att Sweet Chariots melodiösa tamburinsoul kommer att höras i SVT:s nya dramaserie "Våra vänners liv", som har premiär ikväll. Hiten "Cry more tears" har blivit signaturmelodi och Frisk/Mattsson har specialskrivit musik till den första säsongen. Den nya utgåvan innehåller dessutom flera bonusspår, bland annat "You + me" som de skrev till Carolas "My show". Då, 2001, lät den som om någon tolkade Shania Twain i pingstkyrkan, nu låter den som den bästa rockgospel Carola satt sina kritvita tänder i. Bara en sån sak.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!