Live-published photos and videos via Shootitlive

Drottningen och popkungen Max Martin. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBLDrottningen och popkungen Max Martin. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Drottningen och popkungen Max Martin. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Sting tar emot priset. Foto: VDE / SPLASH NEWS / VDE / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWSSting tar emot priset. Foto: VDE / SPLASH NEWS / VDE / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS
Sting tar emot priset. Foto: VDE / SPLASH NEWS / VDE / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS
Även Wayne Shorter får sitt pris. Foto: ROBERT ASCROFTÄven Wayne Shorter får sitt pris. Foto: ROBERT ASCROFT
Även Wayne Shorter får sitt pris. Foto: ROBERT ASCROFT

Allt du behöver veta inför Polarpriset 2017

Publicerad

I kväll 15 juni delas Polarpriset ut i Konserthuset i Stockholm. 

Pristagarna Sting och jazzsaxofonisten Wayne Shorter hyllas av kungen och musikvärlden direkt i TV4 klockan 20.

Polarpriset är som ett musikens Nobelpris, det delas ut på sommaren och pristagarna. Varje år delas två priser ut, ett till en artist inom populärmusiken, och en inom den klassiska, seriösa, genren.

Prissumman är en miljon kronor per pristagare och delas ut i Stockholms konserthus av Carl XVI Gustaf. Pristagarna utses av en jury. De är tolv och är kompositörer, tonsättare och förläggare som är fria från Polar. Allt visas i TV4 klockan 20.00.

Varför får de Polarpriset?

Priset delas ut "för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken". 

Det här är de 4 största skandalerna

Drottningen vägrade komma. 2014 fick rockpionjären Chuck Berry Polarpriset. Till prisutdelningen om inte drottning Silvia eller prinsessan Madeleine. Anledningen var att Berry dömts till tre års fängelse för att 1959 ha fört en minderårig kvinna över en delstatsgräns i USA, i "omoraliskt" syfte, ett brott vi i dag skulle kalla trafficking. Att närvara på utdelningen skulle inte rimma väl med drottningens arbete med stiftelsen World Childhood Foundation. Chuck Berry förnekade att han brutit mot någon lag och hävdade att han blev dömd för att han var svart.

Max Martin fick priset. 2016 lämnade juryn sin comfort-zone och gav priset till hitmakaren Max Martin. Många blev upprörda, inte så mycket för att Max Martin haft 22 USA-ettor, fler än Beatles (19), utan att allt låter banalt och likadant. 

Emmylou Harris började gråta under prisutdelningen när First Aid Kit spelade hyllningslåten "Emmylou".Foto: Polar Muxic PrizeYYoutube

Emmylous tårar. 2015 fick countrystjärnan Emmylou Harris priset. Under banketten på Grand Hotel i Stockholm spelade svenska First Aid Kit sin låt "Emmylou" direkt till sin stjärna. Pristagaren, som hade Carl XVI Gustaf på sin högra sida, blev så rörd att hon började gråta.

Var är kvinnorna? Sedan Paul McCartney fick priset 1992 och aldrig kom har 20 män, två band med bara manliga deltagare fått priset, men bara fem kvinnor har belönats. Inte lika illa som Nobelpriset i litteratur, men tämligen ojämlikt ändå.

Vem var Stikkan Andersson?

Priset skapades av Stikkan Andersson 1989. Han var läraren som blev förläggare och skivbolagsdirektör och grundare av skivbolaget Polar.

Stikkan Andersson var otroligt produktiv under 60-talet, men det var som manager till Abba som han blev riktigt stor.

Här är alla tidigare pristagare av Polarpriset

Polar Music Award delas ut till en artist inom populärmusiken och en inom den så kallade seriösa.

2017: Sting och Wayne Shorter

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli

2015: Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014: Chuck Berry och Peter Sellars

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

Patti Smith tar emot Polarpriset av kungen 2011.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

2011: Patti Smith och Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

Led Zeppelin och Robert Plant tar emot priset.Foto: / CODE 29035 SCANPIX SWEDEN

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: B.B. King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

Eric Ericsson kollar när Bruce Springsteen får priset.Foto: JANERIK HENRIKSSON/FLT-PICA / SCANPIX SWEDEN

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt

1993: Dizzy Gillespie (postumt) och Witold Lutosławski

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag