"Aldrig funnits något annat än att bli artist"

Publicerad

Zara Larsson är namnet på allas läppar.

Efter över en miljon träffar på Youtube på tre veckor och en färsk förstaplacering på singellistan spås hon en lysande framtid.

- Det har aldrig funnits något annat än att bli artist, säger Zara och berättar om hur hon upptäcktes av Laila Bagge.

Hon har knappt hunnit slå igenom, men redan har jämförelserna med Beyoncé och Rihanna ekat genom sociala medier. För Zara Larsson, 15, är det svårt att ta in vad som händer just nu. Hennes låt "Uncover" har redan legat etta på Itunes och i går placerade den sig i toppen på singellistan, Digilistan.

- Det känns hur bra som helst. Jag hade aldrig förväntat mig något sådant här. Jag har lite svårt att fatta att det har gått så bra. Man inser inte riktigt hur stort det är. Det är svårt att ta in. Och jag är ju bara 15.

"Det var helt sjukt"

Men Zara är ingen duvunge. 2008 vann hon "Talang" som 10-åring. Året efter satt hon som publik under en fredagsfinal i "Idol". En kväll som skulle komma att bli avgörande.

- Under pausen gick vi fram till juryn för att få deras autograf, och då sa min kompis och min mamma att de borde skriva en låt till mig och att jag hade vunnit "Talang". Jag tyckte att det var superpinsamt och ville bara sjunka genom marken, berättar Zara.

Men hon fick deras mejladresser och Zaras mamma skickade ett mejl till Laila Bagge, som nappade.

- Typ en vecka senare satt hon i vårt kök och hade stora planer. Det var helt sjukt.

Genom Laila kom Zara i kontakt med Ola Håkansson, som knöt henne till sitt skivbolag.

När Zaras ep "Introducing" släpptes för en vecka sedan hyllades den av bland andra Expressens musikredaktör Anders Nunstedt.

"Exceptionell sångtalang"

- Jag höll på att trilla av kontorsstolen första gången jag hörde henne sjunga. Zara är en exceptionell sångtalang, säger han.

- Man får lite press på sig. Nu när det har gått så bra vill man inte sänka sig, och det är lite jobbigt, säger Zara.

I framtidsplanerna ligger, förutom att söka till gymnasiet, mer studiojobb för ytterligare en ep och ett fullängdsalbum till hösten. Zaras dröm är att först ta över Sverige - sen världen.

Bidar sin tid

- Det är ju det man hoppas på, säger hon och skrattar blygsamt.

- Speciellt nu när det har gått bra i Sverige så kan man komma till USA och visa upp det. Det finns ju bolag i USA som är intresserade, men vi väntar på rätt tillfälle.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag