28-årig fildelare dömd till böter

Publicerad
Uppdaterad
I dag föll domen mot den 28-åring som stod åtalad misstänkt för att ha spridit filmen "Hip hip hora!" på nätet.
Han dömdes av Västmanlands tingsrätt i Västerås för brott mot upphovsrättslagen till dagsböter.
Rättegången var den första i sitt slag mot fildelare i Sverige. Det var Antipiratbyrån som anmälde mannen för att i december förra året olagligt ha spridit filmen på nätet. I polisförhör erkände först 28-åringen att han gjort filmen tillgänglig på internet, men under rättegången tog han sedan tillbaka erkännandet. Han menade att det hela byggde på ett missförstånd. - Han har erkänt att han laddade hem filer, men inte filmen. Han nekar till att ha spridit film på nätet, sade 28-åringens advokat Torbjörn Persson tidigare till Expressen.se.

"Strängt straff"

Men tingsrätten tyckte att det var en efterhandskonstruktion. Domstolen lade inte heller någon vikt vid att åklagarens bevisning kan ha varit manipulerad. Rätten dömde 28-åringen till 80 dagsböter á 200 kronor, motsvarande 16 000 kronor. 28-åringens advokat Torbjörn Persson är missnöjd med domen, främst med att tingsrätten accepterat de bilder av den olagliga uppladdningen, så kallade skärmdumpar, som spel och filmbranschens intresseorganisation Svenska Antipiratbyrån försett polisen med. - Man har tagit i när det gäller påföljden med dagsböter, det är strängt, säger Torbjörn Persson. Om han kommer att överklaga domen är osäkert. - Jag ska träffa min klient i morgon och diskutera om vi ska överklaga, säger Torbjörn Persson.

Åklagaren nöjd

Men åklagaren Chatrine Rudström är nöjd med domen. - Jag är nöjd med att tingsrätten har gjort samma bedömning som jag vid tiden före första juli, och att de har gjort samma bedömning som jag angående bevisningen, säger hon till Expressen.se. Inte heller hon har beslutat om hon ska överklaga. - Det ska jag ta ställning till senare. Jag inväntar ett fall som tas upp i Sollentuna tingsrätt i morgon, säger hon.

"En seger för fildelarna"

Men på Piratbyrån tolkar man domen som positiv för fildelarna. - Att det skulle bli böter var ganska väntat. Det är intressant att straffet ses som så pass ringa att en liknande förundersäkning inte kommer att kunna genomföras på nytt, polisen kommer inte att kunna utreda sådana brott. Det är en seger för fildelarna, säger Piratbyråns talesman Rasmus Flesicher, enligt dagens Nyheter.

Konsekvenser

Enligt Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik och IT-rätt vid Stockholms universitet, sätter den här domen inte stopp för fler liknande processer mot fildelare. - En tingsrättsdom stänger inte alla dörrar, men om det kommer upp flera fall med samma omständigheter kanske de agerar på samma sätt, säger han. Westman betonar att det här målet endast handlat om en film som gjorts tillgänglig på nätet. - Om det kommer upp ett fall där någon har gjort väldigt många verk tillgängliga under en längre tid kanske det blir annorlunda. Då kanske man bedömer att straffvärdet är högre, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag