Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Motörheads sångare Lemmy Kilmister död

Lemmy Kilminster avled i cancer. Foto: Ludvig Thunman

Bandet postade själva ett meddelande.

I januari skulle bandet spela på flera platser i Storbritannien. Foto: Emilia Olofsson
Lemmy blev 70 år gammal. Foto: Pontus Höök
Foto: Sheila Rock/Rex/Shutterstock
Foto: Lionel Hahn
Foto: Gugge Zelander
1 / 8

Motörheads sångare Lemmy Kilmister har dött, 70 år gammal.

Bandet skriver på Facebook att rockikonen kämpade mot en extremt aggressiv form av cancer – ett sjukdomsbesked han fick den 26 december i år.

Samma natt strömmade hyllningarna in från fans och musikprofiler världen över.

Lemmy – ikon, rockgud och den levande myten om rock and roll – har lämnat jordelivet.

Det är det brittiska hårdrocksbandet själva som skriver på Facebook, runt klockan ett natten mot tisdag, att Lemmy är död.

"Det finns inget enkelt sätt att meddela detta... vår vän Lemmy lämnade oss i dag efter en kort kamp mot en extremt aggressiv form av cancer. Han fick besked om sin sjukdom den 26 december, och befann sig hemma, med sitt favoritdataspel", skriver bandet på Facebook.

Där fortsätter de att skriva: "Vi kan inte beskriva chocken och sorgen, det finns inte ord. Vi kommer att säga mer de kommande dagarna, men för tillfället... Spela Motörhead högt, ta en drink eller två, berätta historier. Fira livet den här underbare mannen firade så livligt själv. Han skulle vilja exakt det".

Bandet avslutar inlägget med Lemmys egna ord: "Born to lose, lived to win".

 

LÄS MER: Firade sin sista födelsedag med brakfest - två veckor innan döden

Haft dålig hälsa

Lemmy Kilmeister har den senaste tiden haft allvarliga hälsoproblem och har de senaste åren ställt in flera konserter. Han är bland annat känd för sitt hårda leverne och både drack och rökte gärna.

Något han gjort i decennier och som han tvingats dra ner på den senaste tiden.

I januari skulle bandet spela på flera platser i Storbritannien men så blir det nu inte. Förra året, den 8 augusti, spelade Motörhead på Way out west-festivalen i Slottsskogen i Göteborg. Redan då var hälsan sämre hos sångaren och svenske trummisen Mickey Dee berättade så sent som i augusti i år om hur Lemmys hälsotillstånd satt käppar i hjulet för bandet sista åren.

I en intervju med Aftonbladet kallades det för bandets värsta kris någonsin.

– Det (Sjukdomen, reds anm) knockade Lemmy hårt och då knockade det oss allihop, sa Mikkey Dee till tidningen då.

 

LÄS MER: Artistkollegorna hyllar Lemmy som en kung

Ozzy hyllade Motörhead

I natt strömmade hyllningarna till rocklegenden in från alla världens hörn. Fans sörjde och lämnade hälsningar, precis som många av rockmusikens största. En av de många artister som i natt hyllade Lemmy Kilmister var Ozzy Osbourne, legendarisk sångare i Black Sabbath.

"Har förlorat en av mina bästa vänner, Lemmy, i dag. Han kommer att saknas. Han var en krigare och en legend. Vi kommer att mötas på andra sidan", twittrade Ozzy Osbourne.

Och han var inte ensam. På sociala medier kom snabbt hyllningar från rock-kolleger som Nikki Sixx, Dave Mustaine och Gene Simmons.

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister föddes 1945 i Staffordshire i Storbritannien och spelade i flera andra band innan han 1975 grundade Motörhead. Han var bandets sångare och basist och blev under sin aktiva tid en ikon och en symbol för hårdrock.

 

Läs mer: Anders Dahlbom: Som figur kommer Lemmy vara odödlig

Stark rocksymbol

Innan Motörhead blev just Motörhead – en miljonindustri med eget vin och en symbol som många gånger varit kändare än själva musiken – hette bandet Bastard. Lemmys sångstil, den rossliga och hesa rock-stämman, kom att bli karaktäristisk för bandet och musiken en influens som inspirerade några av världens i dag största rockband.

Med åren kom den musikaliska framgången (bland annat genom hits som Ace of Spades) och drogerna och alkoholen gjorde entré i Lemmys liv. Enligt många kom frontmannen att leva ut myten som folk har om hårdrock. 2010 kom dokumentären om hans liv, med namnet "Lemmy", och som han själv förklarade kunde han festa utan att någonsin bli bakfull.

"För att bli bakfull måste man sluta dricka".

 

Läs mer: Lemmy-citaten vi minns - "För att bli bakfull måste man sluta dricka"

Blev 70 år

Så sent som i år var bandet Grammy-nominerade – ett pris de fått en gång för sin cover av Metallicas "Whiplash". Men Lemmys död innebär nu också slutet för Motörhead – bandet som i princip personifieras av sin frontman. Bandets svenske trummis, Mikkey Dee, sa i samband med dödsbeskedet att "Lemmy var ju Motörhead. Men bandet fortsätter leva i mångas minne".

Bara en månad tidigare dog också före detta bandmedlemmen Phil Taylor efter en tids kamp mot sjukdom.

I Sverige spelade bandet sista gången på Hovet i Stockholm. Det var den 5 december 2015. Expressens recensent, Anders Dahlbom, avslutande den gången sin recension med något av en profetia.

"När Lemmy innan extranumren skrovlar ur sig 'Vi kommer tillbaka' blir Hovet ovanligt tyst."

Lemmy Kilmister kom aldrig tillbaka. Han blev 70 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!