Ursprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, tacka dem för vad de gjort och gör samt fira dem. Foto: Lev DolgachovUrsprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, tacka dem för vad de gjort och gör samt fira dem. Foto: Lev Dolgachov
Ursprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, tacka dem för vad de gjort och gör samt fira dem. Foto: Lev Dolgachov
Den sista söndagen i maj är alltid en speciell dag – mors dag. Foto: Odilon DimierDen sista söndagen i maj är alltid en speciell dag – mors dag. Foto: Odilon Dimier
Den sista söndagen i maj är alltid en speciell dag – mors dag. Foto: Odilon Dimier

Mors dag – här är allt du behöver veta

Publicerad

Den sista söndagen i maj är alltid en speciell dag – mors dag.

Ursprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, tacka dem för vad de gjort och gör samt fira dem. Som så mycket annat kommer mors dag från USA. Men det är inte köpmän som hittat på den speciella dagen för att få sälja mer av blommor och choklad. Istället heter upphovspersonen Anna Jarvis. Hon var en amerikansk lärarinna och levde mellan 1864 och 1948. Anna Jarvis beundrade sin mamma Ann mycket. Hon hade fött tretton barn. För att hedra minnet av sin mamma – Ann Jarvis – på treårsdagen av hennes bortgång - ledde Anna Jarvis den 10 maj 1908 en gudstjänst i Grafton, West Virginia, USA. Fokus i gudstjänsten lång på Bibelns fjärde bud: "Hedra din fader och din moder". Anna Jarvis hade pyntat kyrkan och stod och delade ut mammans favoritblommor - vita nejlikor - till alla kyrkobesökarna. Det hela blev en framgång och mors dag spreds i USA. 1914 blev dagen officiell amerikansk helgdag.

Fem saker du inte visste om mors dag

• Mors dag-grundaren Anna Jarvis hade troligen blivit inspirerad av en äldre tradition i England. Där kallades midfastosöndagen sedan lång tid tillbaka för "Mothering sunday". Tanken var att människorna denna dag skulle besöka sin hemkyrka samt sina föräldrar. De hemvändande barnen förväntades ha med sig gåvor.

• Norge är landet där mors dag firas tidigast på året - andra söndagen i februari. Indonesien är sista landet ut med mors dag-firandet. Datumet är 22 december

• Mors dag är officiell flaggdag i Finland och firas den andra söndagen i maj.

• Sverige är ett av de senare länderna att fira mors dag. Anledningen är tillgången på blommor. I slutet på maj finns många olika blommor att plocka - och ge till mammor - i hela Sverige.

• Det tog relativt lång tid innan mors dag började uppmärksammas ordentligt i Sverige. Firandet tog fart först efter andra världskriget (1939-45).

 

Anna Jarvis önskan var att alla skulle fira just sin mamma, mormor, farmor eller annan modersgestalt i sitt liv och inte bara uppmärksamma mödrar i allmänhet. Hon till och med lät registrera namnet Mother's day som varumärke och pekade ut var apostrofen i ordet skulle ligga för att göra klart att detta var mors dag - inte mödrarnas dag.

Mors dag-firandet kom till Sverige 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg (1857-1920). I ett häfte som gavs ut 1920 under titeln "mors dag" fanns ett antal instruktioner för hur mors dag kunde firas. De löd ordagrannt så här:

• Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

• Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

• Mor bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

• Mor beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

• Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

• Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

I Nordiska museets arkiv finns en berättelse från 1920-talets Småland, som antyder att mors dag snabbt fick genomslag. Den berättas av Gertrud i Grimhult. Hon Gertrud smög upp tidigt den dagen och plockade daggfriska blommor till kaffebrickan som hennes far gjort i ordning. Hon berättar: "Jag plockade kattfot och käringtand, jag satte inte in blommorna i vas, utan jag sållade dem runt koppen på brickan." I Grimhults missionshus hölls alltid morsdagsfest. Den som hade en mor, mormor eller farmor på kyrkogården pyntade dessutom gravarna denna dag, enligt Gertrud.

Mors dag är en av de största temadagarna ute i världen och firas i en stor mängd länder fast datumen är olika. I flera länder firas mors dag den åttonde mars, som är internationella kvinnodagen.

 

Källor: nordiskamuseet.se, temadagar.se, mors-dag.se, wikipedia.org

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag