Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morrisseys sågning av ”Simpsons” efter parodin

Morrissey.
Foto: RONNY JOHANNESSON
”Simpsons”-producenten Matt Selman lade upp bilder på Morrissey-karaktären på Twitter.

Sångaren Morrissey parodieras i senaste ”Simpsons”-avsnittet – och han gillade inte det han såg.

”Serien har sjunkit så lågt”, skriver Morrissey på Facebook enligt Daily Mail.

Morrissey, som har släppt 13 album som soloartist, var tidigare sångare i ikoniska 80-talsbandet The Smiths. Bandets skiva ”The Queen Is Dead” dyker ofta upp på listor över tidernas bästa album och låtar som ”This Charming Man”, ”There Is a Light That Never Goes Out” och ”How Soon Is Now?” har hyllats som klassiker.

När Lisa Simpson skaffar en låtsasvän vid namn Quilloughby, som leder bandet The Snuffs, i senaste avsnittet av tv-serien ”Simpsons” är det tydligt att det är Morrissey som parodieras. Avsnittet heter ”Panic On The Streets Of Springfield”, en parafras på textraden ”Panic On The Streets Of London” i Smiths-låten ”Panic”. Quilloughby är en vegetarian som lider av depression, något som också stämmer in på Morrissey. Quilloughby förändras i utseende under avsnittet från någon som påminner om Morrisseys 80-talslook med extravagant frisyr till hans något mer grånade nutida utseende.

”De borde titta sig själva i spegeln”

Quilloughby är kritisk mot i princip allt vilket enligt Daily Mail så småningom får rasistiska undertoner, något som fått Morrissey att reagera.

”De borde titta sig själva i spegeln. Simpsons-skådespelaren Hank Azarias ursäkt till hela Indien nyligen för sin del i att bidra till ’strukturell rasism’ säger allt”, skriver sångaren på Facebook.

Azaria gjorde den indiska karaktären Apus röst i 31 år i ”Simpsons”, men slutade förra året efter anklagelser om rasism och nidbild.

– Jag vill be alla indiska personer om ursäkt, har Hank Azaria sagt enligt Hollywood Reporter.

”När en serie har sjunkit så lågt att man använder hatfyllda budskap som att visa Morrissey-karaktären med magen hängande ut genom skjortan så undrar man vilken grupp som egentligen är förolämpande och rasistisk”, skriver Morrissey. 

Har flera gånger anklagats för främlingsfientliga budskap

Morrissey har flera gånger anklagats för främlingsfientliga budskap enligt Guardian. Han har bland annat hyllat det högerextrema partiet For Britain, iklätt sig Storbritanniens flagga under en tid då det var en kontroversiell symbol, uttalat sig negativt om migranter och sagt att Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan ”inte kan prata ordentligt”.

”I början var ’Simpsons’ full av insikter om nutiden, men har nu sjunkit till att haka på billiga kontroverser och illasinnade rykten”, skriver Morrissey.

”Simpsons”-producenten Matt Selman, som lade upp bilder på karaktären på Twitter, säger bara att ”någon” parodieras men specificerar inte att det rör sig om Morrissey.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.