Mörka tiden efter Lordis stora succé i Eurovision

Sveriges chanser i Eurovision – Allt om årets musiktävling
Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Finska hårdrocksgruppen Lordi vann Eurovision 2006.

Efter succén präglades bandet av avhopp, minskade intäkter och en svekdebatt.

Men också en tung personlig förlust när trummisen Tonmi ”Otus” Lillman gick bort bara 38 år gammal.

15 år senare har bandet hämtat sig – och på lördag var de tillbaka i Eurovision.

20 maj 2006 är ett historiskt datum i Finland. Det var då finska hårdrocksbandet Lordi, med monsterkostymer, lyckades charma Europa hela vägen till en seger i Eurovision med bidraget ”Hard rock hallelujah”

Det var första gången ett hårdrocks- eller metalband vann. Det var första gången Finland vann tävlingen över huvudtaget. Tre gånger hade man slutat på noll poäng i tävlingen, och i Finland sa man att sannolikheten att landet skulle vinna Eurovision var lika stor som att helvetet skulle frysa till is.

– Det är ett nationellt trauma för oss, sa Kimmo Valtanen på Sony BMG Music, som vid tiden för segern var Lordis skivbolag.

Men allt ändrades den där Aten-kvällen för 15 år sedan. I Finland säger man att halva befolkningen vaknade upp under rösträkningen och började ringa och sms:a varandra: Finland var på väg att vinna Eurovision!

Till sist vann Lordi Eurovision 2006 med stor marginal.

Mörka tiden efter: Avhopp – trummisen dog

Perioden efter Eurovisionsegern präglades av turnéer, spelningar och skivförsäljning. Bandet fick till och med en läsk och ett torg i Rovaniemi uppkallade efter sig.

När segerkonfettin till sist landade var bandet inte längre lika eftertraktat. Skivförsäljningen gick ner, folk hoppade av och många fans vände dem ryggen och menade att deras medverkan i tävlingen varit ett svek, rapporterar Kerrang.

– Det var en period för några år sedan som jag verkligen, verkligen hatade att alla frågade om det där jävla Eurovision, sa sångaren, Tomi Petteri ”Mr Lordi” Putaansuu i en intervju med MariskalRock 2017.

2010 hoppade Trummisen ”Kita” av efter elva år i bandet. Den nye trummisen, Tonmi ”Otus” Lillman, hann bara vara med bandet i två år innan han tragiskt gick bort i februari 2012 efter en tids sjukdom.

I dag har bandet repat sig och tog revansch med ett kraftfullt framträdande på Eurovisionscenen under lördagskvällen. ”Mr Lordi” berättade i intervjun 2017 att bandet gjort upp med sin medverkan.

– Jag är faktiskt stolt över att vi är en del av Eurovisionhistorien och jag är stolt över att Eurovision är en del av vår historia, berättade ”Mr Lordi” 2017.

Men av bandmedlemmarna som vann Eurovision 2006 finns bara sångaren ”Mr Lordi” och gitarristen ”Amen” kvar.

Flörten mellan rivalerna i Eurovision: ”Tusse är min wingman”

Flörten mellan rivalerna i Eurovision: ”Tusse är min wingman”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.