Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mörka hemligheten bakom Gärdestads låtar

Kenneth Gärdestad Foto: Roger Larsson
Ted Gärdestad Foto: Björn Lundberg

Ted Gärdestad hyllas på SVT för sitt artisteri.

Nu berättar brodern Kenneth Gärdestad om mörkret bakom hitlåtarna.

– Jag drack för mycket. Det gick åt en och annan öl för att komma in i sångens värld, säger Kenneth Gärdestad till Svenska Dagbladet.

Ted Gärdestad är och förbli en av Sveriges mest ikoniska artister genom tiderna.

På söndagen visas först en konsert med Gärdestad på SVT1, som direkt följs av dokumentärprogrammet "Ted Gärdestad - för kärlekens skull".

Alla känner till artistens mörka livsöde, där schizofrenin och paranoian gjorde att han till slut tog sitt liv på midsommardagen 1997 - i år är det exakt 20 år sedan.

Nu berättar brodern Kenneth Gärdestad, som skrev alla texterna till låtarna, om hemligheterna bakom brödernas låtskriveri.

 

LÄS MER: Årsdagen: Så dog Ted Gärdestad 1997

 

Kenneth Gärdestad: "Jag drack för mycket"

 

LÄS MER: Brodern om Ted Gärdestads sjukdom

 

I en intervju med Svenska Dagbladet säger han att de sökte uppskattning hemifrån genom sin musik.

– Ambitionen var att göra så bra musik att vi blev uppskattade. Men då gällde det verkligen att vara duktig. Det var också ett sätt att få kärlek hemma. För mamma behövde jag inte bevisa något men för pappa var det nödvändigt. Duktigheten var en väg till hans kärlek, eller åtminstone till att få en klapp på kinden, säger han till Svenska Dagbladet.

För att kunna skriva de känslosamma texterna till Ted Gärdestads musik behövde Kenneth Gärdestad ofta försätta sig i ett särskilt tillstånd. Ett tillstånd som krävde alkohol, menar han.

– Jag drack för mycket. Jag har aldrig haft problem med alkohol. Det handlade inte om att bli full, mer att komma åt den poetiska värld där omgivningen går att skala bort. Så säg så här: Det gick åt en och annan öl för att komma in i sångens värld, berättar han för Svenska Dagbladet.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.