Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Alling lurad
av kastrull-liga

Skådespelaren Morgan Alling köpte odugliga kastruller.Foto: Emil Nordin

Har du blivit lurad av en gatuförsäljare? I sådana fall är du inte ensam. Skådespelaren Morgan Alling blev rejält blåst när han "fyndade" ett paket kastruller.

En person som sade sig vara från Amsterdam påstod att han sålt kastruller på olika mässor och att det bara fanns ett paket kvar. Och eftersom han var stressad till ett plan sålde han kastrullerna till ett kanonpris.

– Först tänkte jag att det är något skumt, men samtidigt kändes det trovärdigt eftersom jag träffar sådana här försäljare på mässor överallt, säger Morgan Alling.

Efter att ha känt på både knivarna och kastrullerna slog han till och betalade 1 000 kronor för allt. Ett kap, tyckte han, eftersom försäljaren sade att värdet var över 20 000 kronor.

– Det ringde varningsklockor hela tiden, men jag drogs ändå med i det.

När Alling kom hem insåg han att han blivit lurad, kastrullerna gick inte ens att koka vatten i. Därför publicerade han en bild på sig själv med kastrullerna på Instagram där många svarade att de råkat ut för samma sak. Även polisen ser att liknande händelser dyker upp då och då.

Många blir fartblinda

Enligt Erik Wästlund, lektor med inriktning i konsumentpsykologi, handlar impulsköp ofta om förhoppningen att göra en jättevinst i samband med ett unikt tillfälle.

– Säger någon att något egentligen är värt 20 000 då tycker man att 1 000 kronor blir väldigt billigt. Det man ser framför sig är vinsten på 19 000 kronor. För många ringer varningsklockor, men det är inte konstigt om man blir fartblind.

Snabba pengar

John Houdi är illusionist och föreläser om hur man undviker att bli lurad. Han tror att det är människornas förmåga att alltid vilja göra bra affärer som gör att vi lätt låter oss luras.

– Det är otroligt fascinerande hur gärna vi vill bli lurade. Folk ser en chans att tjäna snabba pengar och går på det även om de kanske tror att det är en bluff.

Det finns enligt honom två olika sätt att lura någon. Antingen visar försäljaren upp en fantastisk produkt för att sedan byta ut den mot en sämre, eller så har försäljaren en kopia.

– Om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det.