Morbergs sågning av Sveriges mästerkock

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ny roll. Per Morberg är aktuell med filmen "Hur många kramar finns det i världen?" och ger nu en rejäl känga till sitt tidigare program "Sveriges mästerkock". Han får dock mothugg från exkollegan Leif Mannerström.
Foto: Mikael Sjöberg, Cornelia Nordström

Nu ger Per Morberg "Sveriges mästerkock" - som han lämnade under sommaren - en rejäl känga och kallar det bland annat "fullständig idiot-tv".

Kritik som tidigare jurykollegan Leif Mannerström har svårt att förstå och bemöter:

– Det kan ju inte bara finnas idioter i Sverige som tittar på det här.

Per Morberg, 53, är nu aktuell i Lena Koppels andra film om gänget från Glada Hudik-teatern, som hade galapremiär i går.

I samband med pressdagen av filmen berättade han om varför han tackade ja.

– Jag gick och tittade på ettan, "Hur många lingon finns det i världen", och jag behövde inte snabbspola en enda gång som man ofta tycker att man gör. Och så träffade jag Lena, och jag kände med en gång att vi skulle trivas ihop, säger Per.

Programmet kändes inte rätt

Samtidigt gav han sin syn på "Sveriges mästerkock", som han lämnade i somras och då ersattes av Anders Dahlbom.

Orsaken uppgavs först vara att han skulle satsa på skådespeleriet - men fler anledningar låg bakom. Redan i början av programmet kände Per att det inte var rätt för honom. Behållningen under de tre år han var med var jurykollegerna Leif Mannerström och Markus Aujalay.

"Så dumt att jag inte har ord"

– Vi hade fantastiskt trevligt, och vi har blivit goda vänner, men det är inte min kopp te.

Nu berättar han också öppet om vad han tycker om programmet.

– Det är skickligt gjort i sin genre, i det formatet så är det välproducerat, så kan jag betrakta det utifrån som tv-människa, säger han och fortsätter:

– Sedan vad Per Morberg tycker egentligen, om att du går in och skär en tomat och sedan går du in och sätter dig i ett annat rum och berättar om hur det var att skära den här tomaten. Det är så dumt att jag inte ens har ord för det. Fullständig idiot-tv.

Förre jurykollegan Leif Mannerström har svårt att förstå den kritiken mot "Sveriges Mästerkock".

– Jag tycker inte att det är idiot-tv på något sätt. Eftersom det är ett av Sveriges populäraste tv-program så kan det ju inte bara finnas idioter i Sverige som tittar på det här, säger han och fortsätter:

"Jag gillar ju Per"

– Men jag kommer så klart att sakna Per, för Per tillförde väldigt mycket. Mycket humor och mycket respekt. Jag gillar ju Per av hela mitt hjärta.

Matilda Snöwall, exekutiv producent för "Sveriges mästerkock" är inne på samma spår som Leif:

– Pers åsikter får stå för honom själv. Det har varit fantastiskt att ha Per som jurymedlem i programmet i tre år, men vi respekterar hans beslut och är nu i full gång med castingen inför nästa säsong som även den känns väldigt lovande, skriver hon i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.