Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morbergs protest – mitt i direktsändning

För första gången på flera år visar Per Morbergs bolag en miljonförlust – efter att ha gjort mat- och jaktprogram på TV4 i över 15 år, lämnar han nu kanalen.

Morberg satsar i stället på att ta revansch med ett eget program på webben, och när han gästade ”TV4 Nyhetsmorgon” passade han på att ge en känga till kanalen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, och jag kommer aldrig mer hit, säger Per Morberg i morgonprogrammet.

Per Morberg, 58, har varit en av TV4:s stora stjärnor med framgångsrika program som "Vad blir det för mat", "Jakt och fiske" och "Sveriges mästerkock". Nu lämnar han tv-kanalen för att i stället satsa på egen webb-tv. Programmen kommer inte att vara reklamfinansierade. Kunderna betalar i stället för de avsnitt de vill se. 

Starflow, en innehållsplattform, har gett Morberg ett specialkontrakt. Per Morberg producerar allt själv och tar sedan också hela 90 procent av intäkterna. 

– Jag har aldrig varit någons kille. Jag har aldrig varit en TV4-kille, säger Morberg.

Nyligen rapporterades om hur omsättningen för Per Morbergs bolag, AB Dramab, varit goda, men sjunkit sedan 2013 års rekordvinst 17,3 miljoner kronor. Och årsredovisningen för 2016/2017 visade för första gången på flera år en förlust med 1,7 miljoner kronor.

Han tror på sin nya tv-satsning. Innehållsplattformar som Starflow, som möjliggör för honom att äga sitt innehåll, passar kocken och skådespelaren.


Per Morberg har lämnat TV4 för att starta upp ett eget matlagningsprogram på webben – men återvänder för att göra ett gästspel i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Under söndagsförmiddagen lagade Morberg mat under hela sändningen, och berättade om framtidsplanerna för programledaren Anders Pihlblad.

– Jag kan jobba med mig själv och min fotograf hemma, och så kan jag producera de här programmen själv. Det blir ett webb-program som inte är SVT, TV4 eller Youtube, utan en egen plattform, förklarar Per Morberg om sitt nya upplägg.

– Det är spännande med ny teknik. Har du alltid varit bra på att ta till dig ny teknik, undrar Pihlblad.

– Nej, tvärtom. Jag kan knappt göra ett Facebook-inlägg, och det är ju lätt. Däremot kan jag det här, och så kan jag spela teater, konstaterar Morberg.Att laga mat i tv är Per Morberg väldigt van vid, men att göra det i direktsändning är en ny erfarenhet – och skapar en del problem för kocken.

– Det är ett sjå att tajma det här så det blir underhållande. Jag har aldrig varit med om något liknande, och jag kommer aldrig mer hit, säger han.

Per Morbergs restaurangilska: "Värsta jag vet"

När maten är färdiglagad mot slutet av "Nyhetsmorgon" är Morberg ändå imponerad med sig själv.

– Att jag fått det här att se så jävla gott ut är ett under.

Samtidigt som Anders Pihlblad försöker avsluta programmet så är Morberg mån om att han och gästen Claes Månsson ska äta medan maten är varm.

– Det är det värsta jag vet på restauranger när de håller på och pratar om maten och så står den och blir kall. Kan ni äta medan jag ska berätta.

– Vi håller på att avsluta programmet, så vi får äta här, säger Anders Pihlblad.

"Vad blir det för mat"-profilen vill veta vad Månsson och Pihlblad tycker om maten han har lagat åt dem.

– När jag lagar mat, oavsett om det är på scen eller på tv eller om jag är hemma och någon kommer förbi, så tycker jag att det är så vansinnigt roligt när man får se.

– Vi avslutar med att äta här i varje fall, tack alla som har tittat, avbryter Pihlblad.

Något som får en förvånad Morberg att titta in i kameran.

– Jaha, är det klart redan?


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.